Omwonenden van beschadigde dam Californië mogen weer naar huis

Aangepast
AFP

De bijna 200.000 omwonenden van de hoogste dam van de Verenigde Staten mogen weer naar huis. Door hevige regenval was de Oroville Dam in Californië zo beschadigd dat overstroming dreigde. De mensen kunnen per direct weer terug, zegt een lokale sheriff.

De afgelopen dagen moesten de omwonenden van de dam hun woning verlaten omdat de noodoverlaat, een noodafvoer voor het water, dreigde te bezwijken. Het waterpeil in het stuwmeer bij de dam was sterk gestegen door hevige regenval. 

De dam zelf bleef intact, maar in de wand van de noodafvoer werd door de immense druk van het water een gat geslagen. Nu is er genoeg water uit het meer afgevoerd zodat de noodoverlaat niet nodig is bij nieuwe zware regenval of storm.

De Oroville Dam werd in de jaren 60 gebouwd en is zo'n 230 meter hoog. Daarmee is hij zo'n 12 meter hoger dan de beroemde Hoover Dam in de Colorado-rivier. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Omwonenden sceptisch over terugkeer

De autoriteiten roepen bewoners die teruggaan op waakzaam te zijn en waarschuwen dat als de situatie verandert, het kan zijn dat de bewoners weer moeten worden geëvacueerd.

Waarschuwingen

Milieuorganisaties waarschuwden de autoriteiten van Californië twaalf jaar geleden al dat er problemen konden ontstaan bij de dam als de druk op de constructie te hoog zou oplopen. De milieugroepen voorzagen in 2005 al dat de afvoerweg in een noodsituatie ontoereikend zou zijn en stelden voor om de afvoer ingrijpend te verstevigen. Maar de plannen werden van tafel geveegd, omdat met de uitvoering miljoenen dollars zouden zijn gemoeid.

STER Reclame