Reuters
NOS NieuwsAangepast

Getagd in gênante Facebook-foto? Verbergen is niet genoeg

Denk jij dat verborgen foto's waarin je getagd bent op Facebook automatisch onzichtbaar zijn? Beslist niet, laat de Belgische hacker Inti de Ceukelaire zien met zijn nieuwe online programma. Daarmee kun je een deel van het profiel zien van mensen waarmee je geen vrienden bent.

Wat iemand geliket heeft, waar hij geweest is en in welke foto's hij is getagd. Hoeveel je ervan ziet met Facebookscanner, is afhankelijk van de privacy-instellingen van de persoon. De tool is niets nieuws, zegt tech-redacteur Joost Schellevis. "Er zijn meer van dit soort sites, maar deze maakt het wat makkelijker."

Bijna tien miljoen Nederlanders maakten vorig jaar gebruik van Facebook. Het kan dus geen kwaad nog eens te wijzen op de risicopunten binnen de privacy-instellingen van het sociale medium.

Heel raar, je wilt niet dat een verborgen foto op een andere plek alsnog wordt getoond.

Joost Schellevis

Stel: je wordt in beschonken toestand gefotografeerd tijdens een feestje. Een dag later zet een vriend de gênante foto online en tagt jou erin. Het is dan niet voldoende om de afbeelding te verbergen in je tijdlijn.

"Dan blijft de tag gewoon bestaan en kunnen anderen het zien", zegt Schellevis. Afhankelijk van de instellingen van de uploader kan je hele vriendengroep of zelfs iedereen op Facebook de foto terugvinden met behulp van een tool.

Verwijderen uit je tijdlijn en verwijderen van tags zijn dus twee verschillende dingen. Schellevis bekent dat hij hier pas een tijdje geleden is achter gekomen. "Heel raar. Als je aangeeft dat je iets niet openbaar wilt hebben, wil je niet dat het op een andere plek alsnog wordt getoond."

Het is een van onderdelen van de 'verborgen stukjes Facebook', zoals de maker van de tool het noemt in een interview met de De Standaard. Hacker De Ceukelaire maakt gebruik van Facebooks in 2013 gelanceerde programma Graph Search. Een 'sociale zoekmachine' die luistert naar een zoektermen als music liked by my friends.

Bij een bezoek aan websites als IntelTechniques wordt duidelijk hoeveel zoekopties er zijn binnen Graph Search. Er zijn tientallen variabelen om informatie te krijgen over de activiteiten, foto's en filmpjes van Facebook-gebruikers.

Overzicht ontbreekt

De 'verborgen stukjes' zijn volgens Schellevis vooral iets dat speelt bij Facebook. "Je kunt op zo veel manieren dingen instellen en dat maakt het medium zo complex. Dat heb je niet bij Instagram en Snapchat, die social media zijn wat begrijpelijker."

Een probleem dat Mark Zuckerberg de laatste jaren probeert aan te pakken volgens Schellevis. "Hij probeert het overzichtelijker te maken voor gebruikers en de privacyproblemen dicht te timmeren, maar bij Facebook mogen ze het ook wel gewoon wat minder ingewikkeld maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl