ANP

Forum voor Democratie spant een kort geding aan tegen de NOS om deelname aan het slotdebat een dag voor de verkiezingen af te dwingen. De NOS treedt volgens lijsttrekker Baudet op als "poortwachter van het partijkartel". 

Volgens hem heeft de NOS zijn publieke taak geschonden door "al voor de campagnes waren begonnen" en nog voor de Kiesraad had bepaald wie mag meedoen aan de verkiezingen, te bepalen welke partijen relevant zijn en welke niet.

Vertrouwen

NOS Nieuws-hoofdredacteur Marcel Gelauff ziet het kort geding van vrijdag met vertrouwen tegemoet. Hij stelt dat het onmogelijk is om alle partijen uit te nodigen, simpelweg omdat de beschikbare zendtijd beperkt is.

De NOS heeft veertien partijen geselecteerd waarbij het huidige aantal zetels in de Tweede Kamer voor de helft meetelt. De andere helft wordt bepaald door de Peilingwijzer van 1 februari. Die Peilingwijzer is het gewogen gemiddelde van een groot aantal peilingen.

Hoofdprogramma

De lijsttrekkers van de acht grootste partijen staan in het hoofdprogramma. De zes andere uitgekozen lijsttrekkers verzorgen het voorprogramma.

Gelauff wijst erop dat de Partij voor de Dieren in 2011 om dezelfde reden als Forum voor Democratie een kort geding aanspande. De rechter oordeelde toen dat "het journalistieke criterium van de NOS voldoende duidelijk en neutraal was".

STER reclame