Kim Jong-nam in 2010 AFP

Een halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is in Maleisië overleden. Volgens de Maleisische autoriteiten zocht hij op het vliegveld van Kuala Lumpur naar een dokter en is hij gestorven op weg naar een ziekenhuis. 

De officiële doodsoorzaak wordt nu onderzocht, maar Zuid-Koreaanse media melden op basis van anonieme bronnen binnen de Zuid-Koreaanse regering dat Kim Jong-nam is vergiftigd door twee Noord-Koreaanse agenten. De vrouwelijke agenten zouden vergiftigde naalden hebben gebruikt. Ze sloegen na de moord op de vlucht.

Troonopvolger

De halfbroers Kim Jong-nam en Kim Jong-un waren niet de beste vrienden. Kim Jong-nam (waarschijnlijk 46 jaar oud) was de oudste zoon van Noord-Korea's vorige 'Geliefde Leider' Kim Jong-il - op zijn beurt de zoon van Kim Il-sung, de grondlegger van Noord-Korea.

Kim Jong-nam was lange tijd de aangewezen troonopvolger van de Kim-dynastie. Maar algemeen wordt aangenomen dat hij zijn kansen vergooide na een rel in 2001.

Arrestatie Kim Jong-nam in 2001

Disneyland

Kim werd dat jaar met een vervalst paspoort van de Dominicaanse republiek aangehouden op het vliegveld van Tokio. Hij was in het gezelschap van twee vrouwen en een kind. Pas na veel gesteggel gaf hij toe dat hij Kim Jong-nam was. Hij zei dat hij naar Disneyland in Japan wilde.

De rel bracht Noord-Korea in grote diplomatieke verlegenheid. Kim Jong-il zou daarna hebben besloten dat Kim Jong-un zijn opvolger moest worden.

Kim Jong-nam bracht de laatste vijftien jaar veel tijd door in de Zuid-Chinese enclave Macau. Hij verscheen geregeld in de pers, onder meer vanwege zijn gokgedrag en extravagante levensstijl.

Kritisch

Soms gaf hij een interview aan de internationale media - voor een Noord-Koreaan vrij ongebruikelijk. Hoewel hij aanvankelijk zei geen moeite te hebben met de machtsovername van zijn broer, werd hij geleidelijk steeds kritischer.

De laatste jaren doken er af en toe geruchten op dat Kim Jong-un zijn halfbroer zou willen vermoorden.

STER reclame