Het hondje van Rembrandt Herzog Anton Ulrich Museum

Een krijttekening van een hond die al eeuwen in bezit is van een Duits museum, blijkt het werk te zijn van Rembrandt van Rijn. Internationale kenners bevestigen dat. "Het is 110 procent Rembrandt", zegt de Nederlandse Rembrandt-specialist Peter Schatborn.

Het Herzog Anton Ulrich-Museum in Braunschweig heeft de tekening al sinds ongeveer 1770 in de collectie. Tot nu toe stond het in de boeken als een werk van de Duitse kunstenaar Johan Melchior Roos.

Digitaliseren

Bij het digitaliseren van de collectie tekeningen viel de tekening van de hond op en werd een onderzoek ingesteld. Daarbij schakelde het museum een aantal kenners van de tekeningen van Rembrandt in, onder wie Schatborn. "Ik ben in het museum geweest en heb de tekening ook gezien. Ik ben ervan overtuigd dat die inderdaad van Rembrandt is."

Schatborn noemt het een hele leuke aanvulling op het bekende werk van de Hollandse meester. "Er zijn zo'n 700 tekeningen van Rembrandt. Natuurlijk is het wel bijzonder als er van zo'n oude meester nog iets nieuws wordt gevonden." Het is volgens hem een van de weinige tekeningen die Rembrandt maakte van een hond.

STER reclame