Ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers in december 2013 bij de rechtbank in Haarlem
NOS NieuwsAangepast

Oud-VVD-gedeputeerde moet definitief de cel in

Voormalig VVD-provinciebestuurder Ton Hooijmaijers moet definitief de cel in. De Hoge Raad heeft een arrest van het hof, uit april 2015, bekrachtigd. Hooijmaijers kreeg toen 2,5 jaar cel voor omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte.

Het hof komt nu tot 2 jaar en vier maanden cel. De strafvermindering heeft ermee te maken dat de zaak zo lang heeft gesleept.

Hooijmaijers ging in de fout in zijn tijd als gedeputeerde Ruimtelijke Ordening en Financiën in Noord-Holland, van 2005 tot en met 2009. Hij liet zich betalen door ondernemers uit de vastgoedsector en zette zich in ruil daarvoor persoonlijk in voor projecten van die ondernemers.

Het geld kwam via allerlei constructies bij hem terecht. Betalingen liepen onder meer via een vennootschap van een bevriende makelaar. Op de facturen stond ten onrechte dat de betalingen geen betrekking hadden op adviezen.

'Regelaar en ritselaar'

Het hof concludeerde dat Hooijmaijers "ernstig inbreuk heeft gemaakt op het vertrouwen dat moet kunnen worden gesteld in een politiek bestuurder". "Corruptie tast de fundamenten van onze democratische rechtsstaat aan."

Zelf heeft Hooijmaijers altijd bestreden dat hij illegaal handelde. Hij zou slechts een "regelaar" en een "ritselaar" zijn. Het hof achtte de voormalig VVD'er schuldig aan elf gevallen van omkoping en dertien gevallen van valsheid in geschrifte. Het witwassen van 276.000 euro werd bewezen geacht.

De rechtbank, die meer aanklachten bewezen zag, had Hooijmaijers eerder veroordeeld tot 3 jaar celstraf. Het hof gaf ook een lagere straf omdat de zaak grote gevolgen heeft gehad voor Hooijmaijers en zijn gezin.

In een reactie op het arrest van vandaag zegt Hooijmaijers tegen omroep NH dat hij vanuit de gevangenis blijft strijden om de zaak heropend te krijgen. Hij blijft ontkennen en noemt het arrest van de Hoge Raad onbegrijpelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl