Wie is de man die Kuiper bijna de zege in Parijs-Roubaix ontnam?

Kuiper gaat in 1983 winnend over de streep op de wielerbaan van Roubaix ANP

Het is een van de iconische fragmenten uit de Nederlandse wielergeschiedenis: Hennie Kuiper die tijdens Parijs-Roubaix in 1983 moet uitwijken voor een gehurkte man, lekrijdt en daardoor de zege in de klassieker lijkt te verspelen. Nu, 34 jaar na dato, is de zoon van Hennie Kuiper, Bjorn Kuiper, op zoek naar die gehurkte man.

"Zoals veel renners tijdens Parijs-Roubaix reed mijn vader in de berm om niet altijd over de kasseien te rijden. Hij moest uitwijken voor de gehurkte man die aan het fotograferen was. Mijn vader verloor toen de tube van zijn achterband", vertelt Bjorn Kuiper.

Hennie Kuiper zoekt fotograaf uit 1983

Bjorn Kuiper werkt samen met de journalisten Joop Holthausen en Jacob Bergsma aan een fotoboek over de carrière van zijn vader. Hij wil graag in contact komen met de man. Zijn verhaal en de foto zouden het boek volgens Kuiper compleet maken. "We weten alleen dat de man een bril droeg en een rode tas bij zich had. Waarschijnlijk is het een Belg of een Fransman."

Sociale media 

Kuiper hoopt dat er mensen zijn die weten wie de man is. "Hij zal zijn verhaal waarschijnlijk wel aan andere mensen hebben verteld. Op de sociale media wordt er tegenwoordig zoveel gedeeld. Hopelijk komt er een reactie."

Mensen die iets over de gehurkte man weten kunnen reageren via de website van www.henniekuiper.nl of het emailadres info@kampioenwilskracht.nl

'De foto zou het boek helemaal compleet maken'

Bjorn Kuiper, zoon van Hennie Kuiper, wil graag in contact komen met de gehurkte man uit Parijs-Roubaix 1983