President Trump, met de opgestapte veiligheidsadviseur Flynn op de achtergrond AFP

Vannacht stapte Trumps veiligheidsadviseur Michael Flynn op omdat hij gelogen had over eerdere contacten met Rusland. Hoe belangrijk is de functie van veiligheidsadviseur in het Witte Huis eigenlijk?

Met Flynn als veiligheidsadviseur had Trump een vertrouweling op een invloedrijke post. Bij een crisissituatie houdt de veiligheidsadviseur de president op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Vaak gebeurt dat in de Situation Room of het Presidential Emergency Operations Center van het Witte Huis, zoals bij de aanslagen van 9/11 het geval was.

Ook is de veiligheidsadviseur een van de deelnemers van het overleg in de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad. Die raad is net na de Tweede Wereldoorlog opgericht, met als doel om defensie, buitenlandse zaken, het internationale economisch beleid en geheime diensten te coördineren. 

In de raad, die wordt voorgezeten door de president, zitten verder onder meer de vice-president, de ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie, Energie en de stafchef van het Witte Huis.

Bannon in de raad

Er kwam eerder deze maand felle kritiek toen Trump als een van zijn eerste daden zijn politiek strateeg Steve Bannon toevoegde aan de raad, en ervoor zorgde dat de stafchef van het leger en de directeur van de inlichtingendiensten voortaan alleen op uitnodiging mogen komen, als er zaken besproken worden die hen aangaan. Oud-adviseur Susan Rice noemde die beslissing "stone cold crazy".

President George H.W. Bush in gesprek met leden van de Nationale Veiligheidsraad, over Operation Desert Shield in 1991 U.S. National Archives and Records Administration

De veiligheidsadviseur wordt benoemd door de president, maar hoeft in tegenstelling tot leden van het kabinet niet goedgekeurd te worden door de Senaat. Op deze manier wordt de functie losgekoppeld van eventuele politieke invloed.

Ook heeft de adviseur zijn eigen team tot zijn beschikking, dat onderzoek doet, rapporten schrijft en informatie krijgt van geheime diensten.

President Obama tijdens een vergadering van de nationale veiligheidsraad in de Situation Room Witte Huis

De opgestapte Flynn was de 25ste veiligheidsadviseur in het Witte Huis. Andere bekende oud-adviseurs zijn Condoleezza Rice (onder George W. Bush), Colin Powell (onder Reagan) en Henry Kissinger (onder Nixon). Alle drie werden later minister van Buitenlandse Zaken.

Flynn wordt tijdelijk opgevolgd door Keith Kellogg, die al benoemd was tot chef van de Nationale Veiligheidsraad. Hij werd al genoemd als een van de voornaamste kandidaten voordat de post naar Flynn ging.

Andere gegadigden om Flynn definitief op te volgen zijn oud-CIA-directeur en generaal David Petraeus en Robert Harward, een gepensioneerde Navy Seal, die eerder ook in de Nationale Veiligheidsraad zat onder George W. Bush.

De laatste vijf veiligheidsadviseurs

NaamIn dienst totOnder welke president
Michael Flynn13 februari 2017Donald Trump
Susan Rice20 januari 2017Barack Obama
Tom Donilon1 juli 2013Barack Obama
James Jones8 oktober 2010Barack Obama
Stephen Hadley20 januari 2009George W. Bush

STER reclame