De NOS sprak met drie ondergedoken Turkse militairen
NOS NieuwsAangepast

Turkse militairen duiken onder: papa, ben jij een terrorist?

  • Tijn Sadée

    EU-correspondent

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

  • Tijn Sadée

    EU-correspondent

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

"Papa, ben jij een terrorist?" De Turkse NAVO-officier trekt een gepijnigd gezicht. "De vraag van mijn zoon is begrijpelijk, hij kijkt ook naar Turkse tv-zenders. En daar werden wij, militairen die zijn uitgezonden naar buitenlandse posten, plots uitgemaakt voor landverraders."

Al zijn hele werkzame leven dient hij als militair zijn land, de laatste jaren op een Belgisch hoofdkwartier van militair bondgenootschap NAVO waarvan Turkije een trouwe bondgenoot is. Maar de coup in Turkije op 15 juli vorig jaar heeft van de trotse militair een asielzoeker gemaakt die zich schuil moet houden. "Ergens in België."

Geen bewijs

De Turkse president Erdogan verdenkt hem en honderden andere uitgezonden militairen van medeplichtigheid aan de mislukte staatsgreep in Turkije. "In de ogen van Erdogan zijn wij 'verwesterd' en dus niet langer betrouwbaar. Ook al is er geen enkel bewijs. We hebben met de coup niets te maken."

In samenwerking met NRC spreken we hem en twee van zijn Turkse collega's op basis van anonimiteit, uit veiligheidsoverwegingen. Hun salaris werd stopgezet en hun staatsburgerschap is hen afgenomen. Ze leven op geheime locaties en teren op spaargeld dat ze "gelukkig maar" op een Belgische bank hadden gezet.

'Papa, ben jij een terrorist?'

Alle drie hebben asiel aangevraagd in België. Sommige collega's, met wie ze op de Belgische NAVO-basis tot 15 juli nog lief en leed deelden, gehoorzaamden het bevel van de Turkse regering om "onmiddellijk huiswaarts te keren". Terug in Turkije werden die meteen opgepakt. "We hebben foto's gezien van hoe ze in gevangenissen worden gemarteld", vertelt een van de mannen. "Van de zeven officieren met wie ik mijn opleiding volgde, zitten er nu zes in de gevangenis."

Zijn collega vertelt hoe zijn familie in Turkije smeekt om niet terug te komen. "Maar hier in België zijn we evenmin veilig. Er zijn veel Turken in West-Europa die Erdogan steunen."

Als ik met mijn ouders skype, scheer ik me netjes zodat ze denken dat ik aan het werk ben.

Turkse militair

De andere collega heeft zijn ouders nog niet verteld dat hij nu ondergedoken leeft en ook slachtoffer was van de 'zuiveringen'. "Mijn ouders zijn oud, ik wil ze niet ongerust maken. Dus scheer ik me netjes op de vaste tijdstippen waarop we skypen, zodat ze denken dat hun zoon nog volop aan het werk is."

Voor alledrie valt het vooral zwaar als de kinderen vragen stellen. "Ik heb mijn zoon gezegd: nee, je vader is geen terrorist. Maar het is zo moeilijk om hem de politieke achtergrond van deze hele kwestie uit te leggen."

Zien ze zichzelf ooit terugkeren naar hun vaderland? "Mijn uniform hangt in de kast. Ik ben en blijf een militair. Ik hoop dat de rechtstaat in mijn land zal terugkeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl