Idde en Nina NOS

Een op de drie vrijgezellen gebruikt apps en datingsites om nieuwe mensen te ontmoeten. Maar hoe blink je nou uit tussen al die honderdduizenden datingprofielen?

Idde en Nina uit Amsterdam weten het. Zij horen bij de vijf populairste Nederlanders op de datingapp Happn, blijkt uit gegevens van het Franse bedrijf. Op die app zitten ongeveer een half miljoen Nederlanders.

"Ik heb eigenlijk heel weinig van mezelf erop gezet", zegt Idde. "Mijn naam, geslacht, leeftijd, beroep en werkgever. En vijf foto's erbij. De eerste foto is er een waarbij ik in pak achter de radar zit, in militair tenue."

Mysterieus

Ook Nina geeft zo min mogelijk informatie weg. "Over mij kunnen ze niet heel veel zien. Ik vind het fijn om een beetje mysterieus te blijven. Kennelijk werkt het. Ik krijg veel charms van mensen die me een bericht sturen."

Gebruikers van de app kunnen een charm sturen om de aandacht van iemand te krijgen. Wie dat veel doet, moet daarvoor betalen. 

De profielen van Nina en Idde

De populaire daters nemen de datingapps niet heel serieus. Nina: "Ik ben nieuwsgierig, ik vind het leuk om met mensen te praten. Ik gebruik de app niet omdat ik heel nodig een date wil of heel erg op zoek ben."

Dat geldt ook voor Idde. "Het is meer entertainment dan een serieuze datingapp. Al zijn de dates die ik heb gehad altijd wel gezellig, maar sommige mensen zijn in het echt anders dan op de foto."

Uit onderzoek van ING onder 1000 vrijgezellen blijkt dat een op de zes een profielfoto gebruikt die geen recht doet aan de waarheid. Zo'n 20 procent gebruikt een foto waarbij ze aanmerkelijk jonger zijn, en 18 procent van de vrouwen bewerkt foto's voordat ze voor het profiel worden gebruikt. 

De meeste vrijgezellen hebben niet heel hoge verwachtingen van de datingapps. 55 procent van de gebruikers denkt dat de kans klein is dat ze via de app of datingsite de ware tegenkomen.

Nina heeft inmiddels van meer dan 2000 mannen een toenaderingspoging ontvangen op Happn. "Het is leuk om de horen dat ik zo hoog sta en dat mannen het leuk vinden. Maar ik ben nog steeds vrijgezel, dus het levert voor nu nog geen relatie op."

STER reclame