VN-Veiligheidsraad veroordeelt rakettest Noord-Korea

Aangepast
AFP

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft unaniem de laatste test met een ballistische raket van Noord-Korea veroordeeld. Als Pyongyang het nucleaire raketprogramma niet stopt volgen verdere maatregelen, staat in de verklaring. Ook China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, stemde in met de verklaring.

De Veiligheidsraad spreekt van een ernstige schending van VN-resoluties. Sinds 2006 zijn er al zes sancties opgelegd aan Noord-Korea vanwege testen met raketten. 

De Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan vroegen gisteren om de spoedzitting van de Veiligheidsraad. Noord-Korea had kort daarvoor bevestigd dat het dit weekend een test met een ballistische raket had gedaan.

Veiligheidsraad veroordeelt rakettest Noord-Korea

Leider Kim Jong-un zou bij de lancering van de Pukguksong-2 zijn geweest. Deze recent ontwikkelde raket kan worden uitgerust met een kernkop. De raket kwam na zo'n 500 kilometer in de Japanse Zee terecht. Volgens de Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten heeft de raket een bereik van meer dan 2000 kilometer. 

Zuid-Korea en de VS spreken van een nieuwe provocatie van Kim Jong-un, en de Japanse premier Abe noemde de actie "absoluut onaanvaardbaar".