VN-Veiligheidsraad veroordeelt rakettest Noord-Korea

Aangepast
AFP

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft unaniem de laatste test met een ballistische raket van Noord-Korea veroordeeld. Als Pyongyang het nucleaire raketprogramma niet stopt volgen verdere maatregelen, staat in de verklaring. Ook China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, stemde in met de verklaring.

De Veiligheidsraad spreekt van een ernstige schending van VN-resoluties. Sinds 2006 zijn er al zes sancties opgelegd aan Noord-Korea vanwege testen met raketten. 

De Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan vroegen gisteren om de spoedzitting van de Veiligheidsraad. Noord-Korea had kort daarvoor bevestigd dat het dit weekend een test met een ballistische raket had gedaan.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Veiligheidsraad veroordeelt rakettest Noord-Korea

Leider Kim Jong-un zou bij de lancering van de Pukguksong-2 zijn geweest. Deze recent ontwikkelde raket kan worden uitgerust met een kernkop. De raket kwam na zo'n 500 kilometer in de Japanse Zee terecht. Volgens de Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten heeft de raket een bereik van meer dan 2000 kilometer. 

Zuid-Korea en de VS spreken van een nieuwe provocatie van Kim Jong-un, en de Japanse premier Abe noemde de actie "absoluut onaanvaardbaar".

STER Reclame