Italië en Servië strijden om het brons bij de Europese Spelen in Bakoe. EPA

De EK 2017 en de WK 2019 in het 3x3 basketbal zijn door de internationale basketbalbond (FIBA) toegewezen aan Nederland. Beide kampioenschappen worden op het Museumplein in Amsterdam gespeeld. De EK worden van 7 tot en met 9 juli 2017 gehouden.

Sinds 2010 is de sport, waarbij twee teams van drie spelers het op een half veld en met een basket tegen elkaar opnemen, een door de FIBA erkende discipline.

Museumplein decor voor EK en WK 3x3 basketbal

Kansen

Nederland staat met zowel de mannen als de vrouwen momenteel eerste op de wereldranglijst. Op basis van die ranking zijn zowel de mannen als de vrouwen ook geplaatst voor de WK, die van 17 tot en met 21 juni in het Franse Nantes worden gespeeld.

In 2016 eindigden de Nederlandse mannen als zesde bij de WK in China en schreven Jesper Jobse, Matthew van Tongeren, Joey Schelvis, Sjoerd van Vilsteren geschiedenis door brons te winnen bij de Europese kampioenschappen in Roemenië.

Sharon Beld, Jinga Gosschalk, Karen Heinen en Lisa van den Adel grepen in 2014 net naast het podium bij de EK. Een jaar later werden de Nederlandse vrouwen dertiende bij de Europese Spelen in Bakoe en vorig jaar zevende bij de WK in China.

Jesper Jobse en Sonja Kuijt zijn op dit moment de hoogst aangeschreven 3x3 spelers van Nederland.

Programma

De EK 3x3 basketbal in Amsterdam staan voor 7 t/m 9 juli 2017 op het programma. Rond de EK speelt zich op het Museumplein van 5 t/m 9 juli de tweede editie van de Urban Sports Week Amsterdam af.

De data voor de WK van 2019 zijn nog niet vastgesteld. 

STER reclame