Pal-V in twee uitvoeringen
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Vliegende auto in de verkoop

De eerste vliegende auto is nu echt te koop. Het bedrijf Pal-V uit Raamsdonkveer biedt hem aan. Er kon al een paar jaar op ingetekend worden, maar nu is de definitieve versie gepresenteerd.

Volgens de makers is de vliegende driewieler dé oplossing voor het fileprobleem. Opstijgen en landen doet de Pal-V vanaf airstrips, een minilandingsbaan die tussen de 90 en 200 meter lang moet zijn. In geval van nood kan het toestel ook landen op een terrein van dertig meter, vergelijkbaar met een tennisbaan. Doordat de rotorbladen ingeklapt kunnen worden kan het voertuig ook op de openbare weg rijden.

Vliegende auto klaar voor verkoop

De Pal-V kost een half miljoen euro. Er is tien jaar aan de ontwikkeling gewerkt, schrijft Omroep Brabant. Sinds 2014 was de voorverkoop, maar nu is het definitieve model dus klaar en zijn alle specificaties bekend. Kopers moeten nog tot eind volgend jaar wachten voor het eerste exemplaar geleverd wordt.

Op de weg haalt de Pal-V zo'n 160 kilometer per uur. In de lucht is de kruissnelheid tussen de 50 en 180 kilometer per uur. Het duurt tussen de vijf en tien minuten voordat de auto is omgebouwd tot een gyrocopter.

Advertentie via Ster.nl