Joël Veltman gaat de wereld over NOS/ANP

Joël Veltman gaat de wereld over. Niet om zijn goede spel, maar juist om een actie die door veel mensen als onsportief wordt gezien. In Engeland, Duitsland, Italië, Spanje, Mexico en zelfs Vietnam spreken ze schande van de actie van de Ajax-verdediger.

Veltman doet in de wedstrijd Ajax-Sparta (2-0) alsof hij het spel stil wil leggen vanwege een blessure van Bertrand Traoré. Sparta-speler Iván Calero ziet Veltmans armgebaren, stopt zijn spel en draait zich om. Niet veel later blijkt het een truc van Veltman te zijn. Hij zet zijn actie door en geeft de bal hard voor in het strafschopgebied. De vraag na afloop is: slim gespeeld of onsportief?

De buitenlandse media hebben daar wel een antwoord op. 'Schmutzige Aktion! Ajax-Profi mit dem Unfairplay des Jahres', kopt het Duitse Bild. 'Ajax defender Joel Veltman produces the most unsportsmanlike move of all time', schrijft het Britse The Telegraph. En The Sun maakt er een woordspeling van: 'AMSTER-DAMNED'.

Passeeractie Veltman voer voor discussie Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ook in Frankrijk wordt het opgepikt door L'Equipe. 'Le geste anti-fair play de Veltman' en 'Les plus cyniques pourront y voir une ruse efficace', oftewel: 'cynisch kan je er een efficiënte beweging in zien'. 

In Italië noemt Calcio Mercato het een unieke onsportieve actie: 'Antisportività unica!' Ook in onder meer Mexico en Vietnam vragen ze zich af wat de Ajacied bezielt.

Bosz vindt actie Veltman 'oke', Pastoor noemt het onsportief

Opvallend genoeg vindt Sparta-aanvoerder Michel Breuer het allemaal niet zo erg. Hij spreekt zelfs van een slimme actie. "Wat Veltman doet is in mijn ogen prima. Je moet gewoon doorgaan totdat de bal uit is, of verdedigen totdat de scheidsrechter fluit", aldus Breuer bij Fox Sports.

STER reclame