Björn Höcke EPA

De Duitse politieke partij AfD wil de omstreden regionale bestuurder Björn Höcke uit de rechtspopulistische partij zetten. Dit heeft de AfD-top na een stemming besloten.

Höcke kwam vorige maand in opspraak door uitspraken over de omgang met het Duitse oorlogsverleden. Zo noemde hij het Holocaustmonument in het centrum van Berlijn een "monument van schande". 

Op een bijeenkomst in Dresden van de jongerenafdeling noemde hij de Duitse omgang met de Holocaust "verlammende herinneringspolitiek". Hij pleitte voor meer aandacht voor de Duitse slachtoffers: "Onze manier van herinneren moet 180 graden draaien".

Racistische uitspraken

Zijn uitspraken veroorzaakten grote verontwaardiging, in Duitsland maar ook daarbuiten. Aanvankelijk leek de AfD, die banden heeft met de PVV van Geert Wilders, geen actie te ondernemen tegen Höcke. Partijvoorzitter Frauke Petry noemde hem "een last voor de partij", maar kreeg toen intern niet genoeg steun om Höcke te lozen. 

Nu wordt echter alsnog een procedure gestart om hem uit de partij te zetten. Die zou enkele maanden kunnen duren.

De voormalige docent Höcke (44) is de leider van de AfD in de deelstaat Thüringen. Eerder werd hij beticht van racistische uitspraken over onder meer Afrikanen.

STER reclame