NOS Nieuws

'Helft van de second opinions leidt tot ander advies'

De helft van de mensen die een arts om een second opinion vragen, krijgt daar een andere diagnose te horen of een andere behandeling aangeraden. Dat zegt de Patiëntenfederatie op basis van een enquête onder 2300 patiënten.

"Dit maakt duidelijk dat het vaak de moeite loont om de mening van een tweede arts te vragen", zegt directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie bij BNR.

Ook kwam uit het onderzoek naar voren dat veel mensen die nadenken over een second opinion dat uiteindelijk toch niet doorzetten. Een op de vijf mensen durft er niet om te vragen. "Dat is toch wel griezelig", zegt Veldman.

De redenen voor het afzien van een tweede mening zijn uiteenlopend. Soms zijn mensen bang dat hun arts boos wordt en willen ze de relatie met hem of haar niet verstoren. Anderen zien ervan af na een goed gesprek met hun eigen dokter.

Het is overigens niet zo dat de artsen er ook de helft van de tijd naast zitten. Uit internationale onderzoeken is gebleken dat 10 tot 15 procent van alle diagnoses niet helemaal correct is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl