Een luchtfoto van de beschadigde Oroville Dam
NOS NieuwsAangepast

Evacuaties vanwege beschadigde dam Californië

Omwonenden van de hoogste dam van de Verenigde Staten zijn opgeroepen om het gebied zo snel mogelijk te verlaten. Door hevige regenval is de Oroville Dam in Californië zo beschadigd dat overstroming dreigt.

Door de vele regen is het waterniveau in het Oroville-stuwmeer de afgelopen dagen fors gestegen. Daardoor is erosie ontstaan aan de dam. Hele stukken beton zijn weggespoeld en in een nood-waterweg die is aangelegd, is een gat ontstaan. Daardoor zou die noodvoorziening op instorten staan.

"Onmiddellijke evacuatie van de lager gelegen delen van Oroville en de gebieden stroomafwaarts", melden de autoriteiten op sociale media. "Dit is GEEN oefening."

Evacuaties vanwege dreigende overstroming bij dam in VS

In totaal moesten bijna 200.000 mensen hun huis verlaten. De overheid heeft speciale opvangcentra geopend ten noorden van Oroville. De evacuatie heeft tot grote drukte geleid op de uitvalswegen, ook zijn alle hotels in de buurt vol.

230 meter

De Oroville Dam werd in de jaren 60 gebouwd en is zo'n 230 meter hoog. Daarmee is hij zo'n 12 meter hoger dan de beroemde Hoover Dam in de Colorado-rivier.

Regionale media melden dat het waterpeil van het stuwmeer sinds de evacuatie iets gezakt is, doordat de autoriteiten erin geslaagd zijn om water af te voeren. Het acute gevaar op overstromingen lijkt daardoor wat te zijn afgenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl