Noord-Koreaanse raketten in het Koreaanse Oorlogsmuseum in Seoul
NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea: lancering raket was succes

Noord-Korea heeft bevestigd dat het dit weekend een test met een ballistische raket heeft gedaan. In een verklaring in Noord-Koreaanse staatsmedia zeggen de autoriteiten dat de lancering een succes was.

Gisteren maakten Zuid-Korea en de Verenigde Staten al gewag van de rakettest. Noord-Korea zou een raket voor de middellange afstand in de Japanse Zee hebben geschoten.

Noord-Korea zegt nu dat het ging om een Pukguksong-2. Dat is een relatief nieuw type raket die kan worden uitgerust met een kernkop. Volgens de verklaring was leider Kim Jong-un getuige van de test en was hij er "zeer tevreden" over.

Spoedzitting

De lancering, die in strijd is met VN-resoluties, is alom afgekeurd. Zuid-Korea en de VS spraken van een nieuwe provocatie van Kim Jong-un en de Japanse premier Abe noemde de actie "absoluut onaanvaardbaar".

De VS, Japan en Zuid-Korea hebben inmiddels gevraagd om een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie heeft bovendien gedreigd om zelf ook rakettesten te gaan uitvoeren.

Volgens waarnemers wil Noord-Korea met de lancering de nieuwe Amerikaanse president Trump uitdagen. Die heeft eerder gezegd keihard op te treden als Noord-Korea zich misdraagt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl