Het boek De Revolutionibus Orbium Coelestium van Copernicus EPA
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

'Miljoenendiefstal antieke boeken op Mission Impossible-achtige wijze'

Dieven hebben voor meer dan 2 miljoen euro aan antieke boeken gestolen uit een magazijn in het westen van Londen. Ze ontweken het beveiligingssysteem door zich met de abseil-techniek vanaf meer dan 12 meter hoogte in het gebouw te laten zakken, meldt de Daily Mail. De krant spreekt van een inbraak die doet denken aan een scène uit de film Mission Impossible met Tom Cruise.

Volgens de krant boorden drie daders gaten in de versterkte glazen lichtkoepels op het dak. Ze lieten zich als commando's naar beneden zakken en vermeden daarbij op de een of andere manier de bewegingssensoren van het alarmsysteem. 

De dieven negeerden andere dure spullen in het magazijn en gingen zonder twijfel af op zes kisten waarin de zeldzame boeken zaten. Ze bleven enkele uren in het magazijn en namen meer dan 160 antieke boeken mee uit het magazijn. 

Opdrachtgever

De Britse politie zegt tegen de krant dat het vooral gaat om boeken uit de 15e en 16e eeuw, waaronder een kopie van De Revolutionibus Orbium Coelestium van de astronoom Nicolaus Copernicus uit 1566. Dat beschrijft dat niet de aarde maar de zon het middelpunt van het zonnestelsel is waar de planeten omheen draaien. Het boek zou zeker 200.000 euro waard zijn. 

Kenners zeggen dat het onmogelijk is om de boeken op de vrije markt te verkopen, omdat ze onmiddellijk herkend zouden worden. Ze vermoeden daarom dat de inbraak is gepleegd in opdracht van een verzamelaar.

STER reclame