De Duitse tennisster Andrea Petkovic
NOS NieuwsAangepast

Woede en verbijstering om volkslied nazi-Duitsland op tennistoernooi

De Amerikaanse tennisbond heeft zijn excuus aangeboden aan de Duitse tennissers en supporters nadat per ongeluk het eerste couplet van het Duitse volkslied is gezongen tijdens de Fed Cup in Hawaï. Het eerste couplet, waarin "Duitsland boven alles" wordt bezongen, is na de Tweede Wereldoorlog in onbruik geraakt, omdat het wordt geassocieerd met nazi-Duitsland.

De versie van het volkslied werd ingezet tijdens de openingsceremonie van de wedstrijd tussen de Amerikaanse Alison Riske en de Duitse Andrea Petkovic. De Duitse tennisster noemt de actie "het toppunt van onwetendheid" en zei na afloop van de wedstrijd dat ze zich nog nooit zo beledigd heeft gevoeld.

De in Bosnië geboren Petkovic zei tegen Duitse media dat ze tijdens het volkslied overwoog om van de baan af te lopen.

De Duitsers die bij de wedstrijd waren probeerden nog om de zanger te overstemmen met het officiële derde couplet, maar het geluid stond te hard.

Sinds 1952 is alleen het laatste couplet van het drie coupletten tellende volkslied nog in gebruik. In dit couplet wordt de nadruk gelegd op eendracht, recht en vrijheid.

Oneerbiedig

Volgens de Amerikaanse tennisbond was het nooit de bedoeling om het Duitse team en de supporters oneerbiedig te behandelen. "Deze fout zullen we nooit meer maken. In het vervolg zal het juiste volkslied gezongen worden."

Riske, die Petkovic versloeg (7-6, 6-2), zegt dat ze aanvankelijk niet in de gaten had wat er aan de hand was. "We respecteren het Duitse team enorm en dit mag natuurlijk nooit meer gebeuren", zei ze na afloop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl