Jorrit Bergsma en Sven Kramer
NOS SchaatsenAangepast

Wat gebeurde er op dag 3 van de WK afstanden?

Met twee gouden medailles was de derde dag van de WK afstanden opnieuw een succes voor Nederland. De mannen van de dag? Kjeld Nuis en Sven Kramer.

Nuis pakte dan eindelijk zijn gouden medaille op een mondiaal toernooi. Hij was de beste op de 1.000 meter. En Kramer, die al zo veel prijzen gewonnen heeft, finishte op de 10 kilometer in een waanzinnige tijd.

Wat gebeurde er nog meer op het olympisch ijs in Gangneung? Een overzicht in video's.

De 10.000 meter was er een om van te smullen. Sven Kramer zette een waanzinnige tijd neer: 12.38,89. Slechts 2,59 seconden boven het wereldrecord van Ted-Jan Bloemen. Maar Jorrit Bergsma, die daarna op het ijs verscheen, leek daar niets van aan te trekken.

Lange tijd leek was Bergsma zelfs sneller dan Kramer, maar hij hield dat niet tot het einde vol. Bergsma stortte in en Kramer vierde feest in de kleedkamer. Dat werd vervolgd op het middenterrein, daarna op het podium en vervolgens in de bus naar het hotel.

Eindelijk. Dat is het woord dat bij Nuis zeker van toepassing is. Hij staat al jaren aan de schaatstop, maar naast een tal van Nederlandse titels stond hij op mondiaal niveau nog nooit op de hoogste trede. Ook kwalificeerde hij zich nog nooit voor de Olympische Spelen. Op de 1.000 meter in Gangneung was alles anders. Hij hield zijn zenuwen in bedwang en greep de gouden medaille. Het brons was ook voor een Nederlander: Kai Verbij.

En Jorien ter Mors wist juist haar wereldtitel op de 1.000 meter niet te prolongeren. Ze was het hele seizoen al niet in goeden doen, maar hoopte bij de WK afstanden goed genoeg te zijn om het goud op de 1.000 meter net als vorig jaar veilig te stellen. Het goud kreeg wel een Nederlands tintje. De Amerikaanse Heather Bergsma, getrouwd met Jorrit Bergsma, bleek de beste op de kilometer. Het is voor haar de eerste wereldtitel op deze afstand.

Op de 5.000 meter bij de vrouwen was er geen verrassende winnares. Martina Sábliková was voor de negende keer op rij de beste van de wereld. Op de tweede plaats wel een verrassende naam: de 44-jarige Claudia Pechstein. Voor Nederland ontbrak er een succesje. Zowel Antoinette de Jong als Carien Kleibeuker wist geen medaille te veroveren. De Jong prees Pechstein: "Ik gun het die oude vrouw wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl