NOS VoetbalAangepast

Swart: Piet, fenomeen met een klein hartje

Swart: Piet was een jongen met een klein hartje

Samen met Piet Keizer en Johan Cruijff vormde Sjaak Swart in het begin van de jaren zeventig de legendarische voorhoede van Ajax. Nadat vorig jaar Cruijff overleed, kreeg Swart vandaag het bericht over de dood van Keizer. Het is hard aangekomen bij de 78-jarige Swart.

"Ik heb Piet zien komen toen hij zeventien was. Ik heb jaren met hem gespeeld, hij was een vriend van me. Ik kon heel goed met hem overweg, ondanks dat iedereen altijd zegt dat hij nukken had. Piet was een jongen met een klein hartje", aldus een geëmotioneerde Swart.

Keizer en Swart konden elkaar op het veld moeiteloos vinden. Swart haalt herinneringen op aan een Europa Cupwedstrijd uit 1961 tegen het Duitse Pirmasens (9-1), waarbij Swart drie keer scoorde uit voorzetten van Keizer en Keizer scoorde uit een voorzet van Swart.

"Piet was een geweldenaar op links. Hoe hij langs tegenstanders ging met zijn schaarbeweging... En hij had een fantastische trap met zijn linkerbeen. Het was een fenomeen."

Sjaak Swart bekijkt oude elftalfoto's met Piet Keizer

Swart heeft Keizer twee weken geleden voor het laatst gezien. "Ik wist dat hij ziek was, maar dat het zo ernstig was wist ik niet. Hij zou afgelopen woensdag nog meegaan naar Youp van 't Hek. De kaartjes heeft hij nog thuis."

"We hadden een heel sterk elftal. Als je drie keer de Europa Cup wint, de Wereldcup en alles eromheen. We hebben samen de mooiste tijd meegemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl