Ajax-icoon Piet Keizer (73) overleden

Aangepast
Heinz Stuy, Johan Cruijff, Willem Suurbier, John Rep en Piet Keizer in 1973 na het winnen van Ajax' derde Europacup 1. ANP

Oud-Ajacied Piet Keizer is op 73-jarige leeftijd overleden. Hij leed al enige tijd aan een ongeneeslijke ziekte. 

De even sierlijke als grillige linksbuiten vormde met de vorig jaar overleden Johan Cruijff en rechtspoot Sjaak Swart de vermaarde voorhoede die Ajax begin jaren zeventig zo veel succes bracht: drie keer op rij werd de Europacup 1 gewonnen en in 1972 werd ook de wereldbeker veroverd.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Piet Keizer (73) overleden

In de eerste gewonnen Europese finale, in 1971 op Wembley tegen Panathinaikos, scoorde Dick van Dijk al vroeg in de wedstrijd uit een voorzet van Keizer. Daar ging een karakteristieke passeerbeweging van de flankspeler aan vooraf. 

Ronald de Boer
@RdBoer1970
Treurig nieuws...Piet Keizer overleden Als je een linksbuiten zou moeten omschrijven..PIET KEIZER...uniek in zijn soort. #RIP @AFCAjax
2 jaar geleden

Alleen maar Ajax

Keizer debuteerde op 5 februari 1961 in Ajax 1 en zou de club tot het eind van zijn loopbaan trouw blijven. In die 490 wedstrijden tellende periode maakte hij furore met geniale ingevingen, een verwoestend schot en vooral zijn legendarisch geworden schaarbeweging, waarmee hij menig tegenstander in de luren legde. 

In de gloriejaren van Ajax stond Keizer enigszins in de schaduw van Johan Cruijff, niet alleen een betere voetballer, maar ook een grotere prater. Op het veld manifesteerden ze zich echter als een waar koningskoppel. Bij Ajax, liet Cruijff zich niet voor niets ooit ontvallen, was er maar één speler die hem begreep en dat was Keizer. 

Piet Keizer en Johan Cruijff in de Amsterdam Arena (1999) ANP

Naast de internationale successen staan er zes landstitels en vijf KNVB-bekers op de erelijst van Keizer. In oktober 1974 zette de 34-voudig international, die tijdens het WK van dat jaar alleen in het groepsduel met Zweden in actie kwam, na een conflict met Ajax-trainer Hans Kraay senior pardoes een punt achter zijn voetballoopbaan.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Piet Keizer: grillig, geniaal en natuurlijk die schaar

Daarna hield Keizer zich lang afzijdig van het voetbal. Pas vanaf 2001 keerde hij in verschillende functies weer terug bij Ajax. In 2010 werd hij zelfs benoemd tot erelid, maar anderhalf jaar later deed hij uit onvrede over de gang van zaken bij Ajax weer afstand van die titel.

Sinds 2014 runde hij samen met misdaadverslaggever Peter R. de Vries en diens zoon het bedrijf PR Sportmanagement.

Peter R. de Vries
@PeterRdeV
Triest nieuws: #Ajax-legende, voetbal-icoon, linksbuiten, nummer 11 PIET KEIZER is overleden. Wereldvoetballer. Bijzonder mens. RIP, Piet.
2 jaar geleden
Piet Keizer in de Amsterdam Arena (2013) ANP

STER Reclame