De rivier die de grens vormt tussen Noord-Korea en China EPA
NOS Nieuws Buitenland

China zet 32 Zuid-Koreaanse missionarissen uit

China heeft 32 missionarissen uit Zuid-Korea het land uitgezet. In Zuid-Koreaanse media wordt gespeculeerd dat het is omdat Zuid-Korea heeft ingestemd met het raketafweersysteem dat het land samen met de Verenigde Staten daar wil bouwen.

In China zijn zo'n 1000 missionarissen uit Zuid-Korea actief. De meesten werken in het noordoosten van China, waar ze vluchtelingen uit Noord-Korea opvangen. De grens tussen Noord-Korea en China is voor het grootste deel alleen een rivier.

China heeft niets bekendgemaakt over de uitzetting, in de media daar is volgens correspondent Marieke de Vries niets terug te vinden. "We weten dus ook niet waarom de missionarissen zijn uitgezet. Mogelijk vanwege dat raketafweersysteem, maar dat is slechts speculatie."

Diplomatie

In eerdere verklaringen over het raketafweersysteem zei China geen verdere spanningen in de regio te willen hebben en de kwestie via diplomatie op te willen lossen. Maar tegelijkertijd lijken Zuid-Koreaanse bedrijven getreiterd te worden. 

Zo is de bouw van een miljardenproject in China van de Zuid-Koreaanse projectontwikkelaar Lotte door de Chinese regering stilgelegd. Op grond in het bezit van Lotte zou het raketafweersysteem worden gebouwd.

China is bang dat het systeem niet alleen raketten uit Noord-Korea detecteert en vernietigt, maar ook uit China.

STER reclame