Een vrijwilliger begeleidt een griend naar dieper water
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw honderden grienden gestrand in Nieuw-Zeeland

Nog geen dag na de redding van ongeveer 100 grienden, is een nieuwe groep van ongeveer 240 dieren aangespoeld in Nieuw-Zeeland. Grienden zijn dolfijnachtigen die in groepen leven.

In totaal zijn nu ongeveer 650 grienden gestrand in de afgelopen twee dagen. Daarvan zijn er 335 omgekomen, ruim 200 dieren liggen nog op het strand en ongeveer 100 grienden zijn gered.

Donderdag werden de eerste grienden ontdekt op het strand Farewell Spit, in het noorden van het Zuidereiland. Sindsdien zetten tientallen vrijwilligers zich in om zo veel mogelijk dieren in leven te houden. Ze kantelen de dieren om ze beter te laten ademen en houden ze nat met doeken.

De grienden die nu zijn aangespoeld, zijn voorlopig op zichzelf aangewezen. Het is nu daar nu nacht en dan is het strand afgesloten voor bezoekers.

Menselijke ketting

Overdag proberen de vrijwilligers de dieren bij vloed los te krijgen en ze terug naar zee te begeleiden. Gisteren liep de eerste reddingspoging op niks uit, maar eerder vandaag was een tweede poging succesvol voor ruim 100 grienden.

De hulpverleners vormden een menselijke ketting in het water om te voorkomen dat de dieren zouden terugkeren. Ongeveer 100 dieren zijn teruggezwommen naar zee.

Het reddingswerk is niet ongevaarlijk. In Golden Bay waar de grienden zijn aangespoeld, komen ook veel haaien en giftige pijlstaartroggen voor.

Vrijwilligers redden grienden van strand Nieuw-Zeeland

De ruim 200 grienden die nu op strand liggen, vormen een andere groep dan de dieren die eerder vandaag de zee weer in zijn gestuurd. In totaal zijn drie groepen grienden gestrand de afgelopen dagen. Men vermoedt dat de nieuwe groep is afgekomen op de noodkreten van de grienden die al op het strand lagen.

Grienden spoelen vaker aan in Nieuw-Zeeland, doordat ze achterna gezeten worden door roofdieren, te lang achter prooi aangaan of soortgenoten willen beschermen.

Zulke grote aantallen komen echter zelden voor. Dit is waarschijnlijk de op een na grootste stranding ooit. In 1918 kwamen er zo'n duizend op de kust vast te zitten.

De grienden zijn aangespoeld op een strand van ruim 7 kilometer lang

De autoriteiten bepalen wat er moet gebeuren met de karkassen die op het strand zijn achtergebleven. Mogelijk zullen de resten worden achterlaten op het weinig gebruikte strand, om daar te ontbinden.

De karkassen naar zee slepen lijkt geen optie, omdat men bang is dat door het ontbindingsproces de lichamen zullen blijven drijven en zo op drukkere stranden terecht zullen komen.

De grienden raken snel verzwakt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl