ANP

NRC schrijft dat de politieke partij Denk 'internet-trollen' inzet die via Twitter en Facebook de partij steunen en tegenstanders aanvallen. De krant baseert dit op eigen onderzoek, waarbij redacteuren inzage hebben gehad in meerdere WhatsApp-groepen waar medewerkers en politici van Denk aan deelnemen.

Volgens NRC suggereren de berichten in deze groepen dat er gebruik wordt gemaakt van nepprofielen die worden aangestuurd door anderen, met als doel de publieke opinie te beïnvloeden. Het zou gaan om minimaal twintig van dit soort profielen op Twitter en Facebook die samen verantwoordelijk zijn voor minstens 1636 berichten en 2171 likes.

De personen die op de foto's van de accounts te zien zijn, onder wie een Nederlandse student en een Belgische theatermaker, zouden niet weten dat hun foto's worden gebruikt. "Het gebruiken van iemands foto zonder toestemming, is in strijd met het portretrecht en de Wet bescherming persoonsgegevens", zegt een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens. 

Valse identiteiten

Hoogleraar nieuwe media en digitale cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, Richard Rogers, bevestigt de bevindingen van de krant. "Deze valse identiteiten worden ingezet om de beweging groter te laten lijken."

De accounts zouden volgens NRC op sociale media critici van Denk van repliek dienen. Als voorbeeld haalt de krant een columnist aan die de kop van een artikel zou hebben aangepast nadat hij belaagd werd door dit soort 'internet-trollen'. 

Ook minister Asscher en PvdA-Kamerlid Marcouch zouden het doelwit zijn geweest. Denk-politicus Azarkan schreef volgens NRC in een WhatsAppgroep: "kan er iemand op Marcouch antwoorden: jij bent helemaal niet geïnteresseerd in een wezenlijke bijdrage van Denk. Jij wilt alleen vaststellen dat Denk niet deugt."

Jongerenorganisatie

De voorzitter van de jongerenorganisatie van Denk zou hierop hebben gevraagd of ze dat met een nep-account moest doen, waarop Azarkan bevestigend zou hebben geantwoord.

NRC heeft niet achterhaald of andere Nederlandse partijen ook dit soort accounts gebruiken. Denk was niet beschikbaar voor vragen.

Reactie

NRC heeft voor publicatie Denk om een reactie gevraagd, die kwam er toen niet. Uiteindelijk heeft de partij in een video op Twitter en Facebook wel gereageerd. Daarin ontkennen ze het verhaal niet, maar noemen ze het vooral stemmingmakerij.

Ze klagen ook dat andere media het bericht van NRC klakkeloos hebben overgenomen. Dat werd via Twitter meteen tegengesproken door journalisten van de Volkskrant en RTL Nieuws.

Ook de NOS vroeg Denk om een reactie, maar de partij was niet beschikbaar voor vragen. 

STER reclame