NOS NieuwsAangepast

PvdA-lijsttrekker Asscher is klaar met negativiteit

Asscher is klaar met horrorverhalen over Nederland

PvdA-lijsttrekker Asscher is de initiatiefnemer van de campagne Wij zijn Nederland, maar hij heeft er expres geen grote PvdA-sticker opgeplakt, zoals hij het zelf uitdrukt. Asscher: "Dit is een gevoel dat meer mensen aanspreekt. Het maakt mij niet uit op welke partij die gaan stemmen."

Ik ben klaar met die horrorverhalen dat we hier in een halve burgeroorlog leven.

PvdA-lijsttrekker Asscher

Asscher zegt dat hij klaar is met alle negativiteit: "Nederland is een fantastisch land. Ik ben klaar met die horrorverhalen dat we hier in een halve burgeroorlog leven. De mensen die dat ook vinden wil ik een stem geven."

In een advertentie in de Volkskrant roepen bekende Nederlanders mensen op een verklaring te ondertekenen. In de verklaring staat onder meer: "...de overgrote meerderheid van Nederland hecht aan fatsoen. Heeft genoeg van het geschreeuw. (...) Wij doen op die overgrote meerderheid een dringend beroep. Een oproep om niet langer stil te zijn."

Nederland heeft meer vrijwilligers dan welk land dan ook en mensen gaan wel degelijk liefdevol en met fatsoen met elkaar om, zegt Asscher. Hij wil met deze actie een beeld van hoop en perspectief neerzetten. Zwelgen in woede is geen goede manier om de zorgen van mensen serieus te nemen, zegt hij.

Ik denk dat dit gevoel veel breder leeft dan alleen onder de PvdA-kiezers.

PvdA-lijsttrekker Asscher

"Ik denk dat dit gevoel veel breder leeft dan alleen onder de PvdA-kiezers", zegt de PvdA-lijsttrekker. "Maar het is wel waar ik voor sta, het zijn wel mijn waarden."

Wat Asscher wil voorkomen is dat Nederlanders na de verkiezingen gaan demonstreren, net als in de VS tegen Trump en in Groot-Brittannië tegen de brexit. "Na de verkiezingen is het namelijk te laat."

Dit is eigenlijk een slap aftreksel van mijn brief.

VVD-lijsttrekker Rutte

Rivaal en tegelijkertijd coalitiegenoot Rutte noemt het initiatief sympathiek, maar hij vindt zijn eigen brief beter. "Die is scherper en maakt meer keuzes dan deze lieve brief", zegt de VVD-lijsttrekker. "Dit is eigenlijk een slap aftreksel. Ook oncomfortabele waarheden moeten benoemd worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl