Met een Japans record, de eerste individuele wereldtitel voor Japan en haar eerste WK-goud op de 500 meter was Nao Kodaira zeer tevreden na afloop van de tweede dag van de WK afstanden in Zuid-Korea. Op de olympische baan in Gangneung schaatste ze razendsnel naar het goud. "Ik ben zo ontzettend blij."

Kodaira is blij in het Nederlands én in het Fries

In gesprek met NOS-verslaggever Bert Maalderink vertelde de Japanse schaatsster in het Nederlands hoe ze de race had ervaren. "Dit was een heel belangrijk toernooi en ik wilde hier graag strijden voor de gouden medaille. Ik heb het geprobeerd en nu ben ik kampioen!"

Fries spreekwoord

Twee jaar woonde en trainde Kodaira in Nederland, bij Marianne Timmer en Gianni Romme. "Ik vind Nederlands heel erg leuk. Iedereen in Nederland is ook erg aardig en ik vind vooral Friesland heel mooi."

Daarom sloot de Japanse kampioene het gesprek af met een Fries spreekwoord: "Bûter, brea en griene tsiis, wa't dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries". Vertaling: boter, brood en groene kaas, wie dat niet kan zeggen, is geen echte Fries.

STER reclame