Werknemers Groningse Primark klagen

Hoge werkdruk, intimidatie door chefs en negeren van gezondheidsklachten. Twintig medewerkers en oud-werknemers van de kledingketen Primark in Groningen klagen tegen RTV Noord over de arbeidsomstandigheden. 

Naast de cao hanteert het Ierse bedrijf eigen regels. Wie een arbeidscontract ondertekent, moet zich daar ook aan houden. Een voorbeeld: zieke werknemers moeten elke dag bellen hoe het met hen gaat, ook als ze in het ziekenhuis liggen. De leidinggevende vraagt ook naar de reden van ziekmelding. Maar dat mag niet. 

Wie zich overdag na een deadline ziek meldt, krijgt niets uitbetaald. Maar volgens de klagers wordt de telefoon pas opgenomen als het tijdstip voor de ziekmelding verstreken is. Personeel moet aantonen dat het ziek is met documenten die dokters- of ziekenhuisbezoek bewijzen. 

Onbetaald doorwerken 

Tegen de regels in zouden Primark-medewerkers onbetaald naar huis worden gestuurd als er niets te doen is. Onbetaald doorwerken is in de Groningse vestiging 'heel normaal'. 

De kledingketen staat het personeel verder niet toe om vaker dan vijf keer per jaar vrije dagen op te nemen. Iedere werknemer krijgt vijf vakantie-aanvraagbriefjes en daar blijft het bij, volgens een klager. 

We nemen de beschuldigingen erg serieus.

Woordvoerder van Primark

Camera's 

Volgens de werknemers wordt met camerabeelden bijgehouden hoe laat ze inklokken en of ze wel hard genoeg werken. In het handboek staat dat camera's in het filiaal hangen en dat deze kunnen worden geraadpleegd "bij ernstig wangedrag". 

De directie van Primark, dat negen vestigingen in Nederland heeft, is geschrokken van de aantijgingen en gaat de zaak onderzoeken. "Wij behandelen alle werknemers eerlijk en willen dat ze plezier hebben in hun werk", schrijft het bedrijf in een reactie. "We nemen de beschuldigingen erg serieus en kunnen bevestigen dat Primarks richtlijnen, beleid en procedures in lijn zijn met de Nederlandse retail-cao."

De PvdA-Kamerleden Kerstens en Van Dekken hebben Kamervragen gesteld. Ze dringen er bij minister Asscher op aan dat de inspectie controles houdt bij Primark in Groningen.

STER reclame