Dit schilderij werd ontdekt in een kringloopwinkel in Naarden Simone Ooijens

Het is een droom van velen in de kunstwereld: bij toeval een meesterwerk ontdekken tussen tweedehands spullen. Bij een kringloopwinkel in Naarden lijkt het erop dat dat nu is gebeurd. Medewerker Mohamed Boualia ontdekte een werk, dat misschien wel van Piet Mondriaan is.

Het schilderij is een pastel met een hangende zonnebloem erop. Het werd toevallig gevonden tussen allerlei afgedankte spullen. "Ik ben zo blij", zegt Mohamed tegen de regionale omroep NH. "Blij dat ik iets moois en bijzonders heb gevonden." Zijn collega Mariëtte Hoeve deelt dat gevoel. "Ik heb eurotekens in mijn ogen. Ik ben blij en opgewonden. Geweldig dat dit gebeurt."

De Kringloper in Naarden heeft het werk aan kunstkenner en veilingmeester Rob Mulders laten zien. "Ik kom daar af en toe kijken en dan laten ze me dingen zien, om te kijken of het iets is", vertelt hij. Toen prijssorteerder Mohamed hem het werk voorhield, was Mulders interesse gewekt. "Dit kan heel interessant zijn."

Maar of het om een echte Mondriaan gaat, is nog niet duidelijk. "Als er iets bij de kringloop binnenkomt, weet je niet wat de herkomst is", legt Mulders uit. "Ik heb links en rechts wel informatie ingewonnen, maar geen uitsluitsel gekregen."

Rond het jaar 1900 maakte Mondriaan volgens Mulders ook realistische schilderijen, zoals het werk dat nu in Naarden is opgedoken. "Ik heb in het verleden twee portretten van zijn ouders gezien die helemaal realistisch waren. En tijdens zijn studie heeft hij ook bloemen gemaakt."

Lucia Rebel, de regiomanager van De Kringloper, hoopt wel dat er snel uitsluitsel komt. "We gaan nog in beraad hoe we de echtheid gaan controleren. We halen het schilderij nu in ieder geval uit de winkel. We willen niet dat het in het pand blijft staan."

Ik heb een beetje een oog bij hem ontwikkeld.

Kunstkenner en veilingmeester Rob Mulders

Kunstkenner Mulders is hoe dan ook trots op Mohamed van de kringloopwinkel. "Ik doe bij hun al een jaar of zes veilingen en ik heb hem een beetje getraind. Mohamed haalt er zo achttiende-eeuws Chinees porselein uit. Ik heb een beetje een oog bij hem ontwikkeld."

10.000 euro?

Ook bij de kringloopwinkel zelf zijn ze blij met hun Mohamed. "Hij haalt wel vaker iets bijzonders uit de containers" , zegt Lucia Rebel van het bedrijf. "Vorig jaar ontdekte hij nog een zeldzame zilveren sigarettenkoker, waar er maar 25 van op de wereld zijn. We hebben dat toen geveild voor 8000 euro."

Mogelijk echte Mondriaan gevonden in kringloopwinkel

Het stuk wordt op zaterdag 25 februari geveild. En wat dat gaat opleveren? "Ik heb tijdens een veiling nog nooit stop gezegd", vertelt de kunstkenner en veilingmeester. "Het kan zijn dat het 500 euro opbrengt, of duizend euro. En als er meerdere mensen in geloven dan laten we de economie z'n werk doen. Dan kan het ook wel 10.000 euro opbrengen."

STER reclame