Nicolai Jørgensen, Dirk Kuijt en Bilal Basaçikoglu
NOS VoetbalAangepast

Feyenoord kampioen van het slotkwartier

Het 'Haags Kwartiertje' is niet meer. Het draait dit seizoen allemaal om het 'Rotterdams Kwartiertje'. Feyenoord maakt met afstand de meeste doelpunten in het slotkwartier. Dat blijkt als we de verdeling van de eredivisiedoelpunten na 21 speelrondes per fase van de wedstrijd bekijken.

De koploper maakte liefst een derde van zijn 56 doelpunten in het laatste kwartier van de wedstrijd. En een kwart van de goals viel in het laatste kwartier van de eerste helft. In Nicolai Jørgensen hebben de Rotterdammers bovendien een spits die weet wanneer hij moet toeslaan: acht van zijn vijftien goals maakte hij in het laatste kwartier.

Wat valt verder op? Excelsior komt dit seizoen steeds het beste uit de startblokken, maar stort vervolgens in. En Ajax komt na rust het scherpst uit de kleedkamer. We nemen de wedstrijden, kwartier voor kwartier, even door.

Excelsior-fans kunnen bij wedstrijden van hun club maar beter niet te laat komen, want de Kralingers zijn vooral trefzeker in het eerste kwartier: acht goals. Stadgenoot Feyenoord komt juist langzaam op gang: slechts drie goals in het eerste kwartier, dat is 5 procent van de totale doelpuntenproductie.

Heracles (26 goals in totaal) en Roda JC (12) staan dit seizoen nog droog in het eerste kwartier.

Na een half uur spelen in de eredivisie staat Excelsior al op zestien doelpunten. Daarna is het Kralingse kruit ook wel verschoten: in het resterende uur van de wedstrijd komen de Rotterdammers niet verder dan zeven doelpunten. Het verklaart hun positie in de onderste regionen...

Feyenoord begint na het eerste kwartier op toeren te komen met negen doelpunten. En voor Vitesse is het tweede kwartier met negen goals de productiefste fase.

Feyenoord trekt de opgaande lijn in het laatste kwartier voor de rust door. Met liefst dertien doelpunten zorgen de Rotterdammers ervoor dat ze doorgaans met een goed gevoel de kleedkamer kunnen opzoeken. Dirk Kuijt en Eljero Elia maakten er ieder drie, Jørgensen prikte twee goals vlak voor rust binnen.

Ook Vitesse (acht goals) en PSV (zeven) sluiten de eerste helft goed af. Ajax is in het laatste kwartier voor rust met vier goals juist het zuinigst van de topclubs. Bij Excelsior is de pijp, zoals gezegd, ondertussen wel leeg.

De kleedkamerspeeches van Ajax-trainer Peter Bosz lijken het meest effectief. De Amsterdammers beginnen dit seizoen met afstand het scherpst aan de tweede helft. In het eerste kwartier na rust maakte Ajax 15 doelpunten. Dat is ruim een derde van de totale productie van 44 goals.

Bertrand Traoré (vier goals) en Hakim Ziyech (drie) zijn hofleveranciers, maar ook Davy Klaassen, Kasper Dolberg en Lasse Schöne (allemaal twee goals) leveren hun bijdrage. Feyenoord komt met vier doelpunten ook na rust langzaam op gang.

Halverwege de tweede helft komt Feyenoord weer op stoom (acht goals). Opvallend is dat Heracles in deze fase het meest productief is: 10 van de 26 Almelose doelpunten vielen in het vijfde kwartier van de wedstrijd.

De meeste doelpunten in de eredivisie vallen in het laatste kwartier van de wedstrijd en Feyenoord spant daarin de kroon met negentien goals. Topscorer Jørgensen maakte er daar acht van. Dat is meer dan de helft van zijn totaal van vijftien doelpunten. Sébastien Haller (FC Utrecht) maakte vijf goals in de slotfase, de helft van zijn totaal.

Ook voor AZ (dertien doelpunten) en PSV (elf) is het laatste kwartier de productiefste fase. ADO Den Haag, dat een naam heeft hoog te houden als het om het laatste kwartier gaat, laat het dit seizoen helemaal afweten. Slechts drie doelpunten vielen er in het roemruchte Haagse Kwartiertje.

Het Haagse Kwartiertje is niet meer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl