NOS NieuwsAangepast

Operatie voor borstkanker vaak niet nodig; miljoenen voor onderzoek

Er komt een groot onderzoek naar DCIS, een voorstadium van borstkanker. Vrouwen met DCIS worden nu altijd geopereerd en sommigen worden ook bestraald, maar dat is vaak helemaal niet nodig. In 30 tot 50 procent van de gevallen wordt DCIS geen borstkanker, blijkt uit onderzoek.

Patholoog Jelle Wesseling van kankercentrum Antoni van Leeuwenhoek krijgt een subsidie van 18 miljoen euro van de Britse organisatie Cancer Research UK en KWF Kankerbestrijding. Hij gaat met zijn team onderzoeken of voorspeld kan worden welke vrouwen met DCIS uiteindelijk kanker krijgen.

Belastend

DCIS wordt in Nederland jaarlijks bij enkele duizenden vrouwen ontdekt. "In veel gevallen kan DCIS eigenlijk geen kwaad. Het grote probleem is dat we op dit moment niet kunnen onderscheiden bij welke vrouwen DCIS wel zal uitgroeien tot borstkanker en bij welke niet. Daar gaat het in mijn onderzoek om, het onderscheid tussen hoog- en laag-risico-DCIS bepalen en zo veel vrouwen onnodige, belastende behandelingen besparen", zegt Wesseling.

In Nederland zouden nu elk jaar honderden vrouwen onnodig een behandeling krijgen. Het onderzoek van Wesseling moet daar een eind aan maken. Zijn onderzoek gaat vijf jaar duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl