EPA

Over twee weken zijn de wereldkampioenschappen bobsleeën in het Duitse Königssee. Nederland doet mee, maar zal geen hoge ogen gaan gooien. Dat moet anders, vindt de Nederlandse bobsleebond.

En dus wordt er bij Team Ivo de Bruin gezocht naar nieuwe bobsleeërs die het team met het oog op de Olympische Spelen in Pyeongchang kunnen versterken. In Harderwijk was er donderdagavond een bijzondere test, met twee bijzondere deelnemers: discuswerper Erik Cadee en rugbyer Nickel Blankevoort.

Nieuw elan, harde eisen

De Bruin legt uit waarom hij op zoek is naar nieuw elan. "We moeten beter gaan presteren. We moeten harder gaan starten. We moeten voorin gaan eindigen. We moeten de top-12 bereiken in de World Cup-ranking. Dan moet je ongeveer elke week top-10 sleeën om binnen de top-12 te staan. En dan moet je gewoon top-10 starten. Dat doen we nu niet."

Idols voor het perfecte bobsleeteam

De Bruin neemt dit seizoen deel aan de wereldbeker bobslee in de twee- en viermansbob. Binnen een jaar moet het perfecte team geformeerd worden.

Discuswerper Cadee ondervond dat het niet zo makkelijk was. "Het gewicht van de slee valt mee. Ik dacht: je moet heel hard duwen om de bob op gang te krijgen. Maar na de knik in de heuvel wordt het een lastig deel. Dan kom je echt op snelheid en daar ben ik niet voor gemaakt."

Blankevoort had het makkelijker. "Het is erg leuk. Ik ben erg enthousiast. Het is inderdaad heel iets anders dan rugby, maar toch zijn er ook wel aspecten die elkaar overlappen. Een heel grote acceleratie in een kleine afstand. En je bent zo goed als het team, dat zie je in beide sporten wel terug."

Piek is de beste in Harderwijk

Noch Cadee noch Blankevoort eindigdeals eerste tijdens de testdag. Dat was namelijk Jeroen Piek, die al vier jaar ervaring heeft in de bobslee.

"Volgens mij heb ik nog nooit zo snel geduwd. Maar het is niet nieuw voor mij. Ik was van 2010 tot 2014 onderdeel van het Team Van Calker. Ik ben er wel drie jaar uit geweest. Ik heb de ervaring, maar die was een beetje roestig", aldus Piek, die eerder al zei nog een grote droom te hebben. "Ik ga toch nog een keer alles geven om de Olympische Spelen in Pyeongchang te halen."

Hoe het nu verder gaat? Dat is nog onduidelijk. De Bruin blijft zoeken naar de perfecte formatie.

STER reclame