1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Trump-adviseur berispt om Ivanka-koopadvies

Een adviseur van Donald Trump is onder vuur komen te liggen vanwege een omstreden aanbeveling voor de kledinglijn van Ivanka Trump, de dochter van de Amerikaanse president. De Republikeinse voorzitter van een toezichtcommissie heeft haar teruggefloten.

Kellyanne Conway sprak er in een interview schande van dat warenhuisketen Nordstrom de kledinglijn van Ivanka liet vallen. "Het is een prachtige collectie. Ik heb er ook kleren van", zei ze in een ochtendprogramma van de zender Fox. "Ik ga even gratis reclame maken: ga het kopen iedereen, je kunt het online vinden."

Met die opmerking overtrad Conway de regel dat Amerikaanse ambtenaren geen producten, diensten of bedrijven mogen aanbevelen. "Verkeerd, verkeerd, verkeerd, duidelijk over de grens, onacceptabel", oordeelde de Republikeinse Afgevaardigde Jason Chaffetz van de toezichtcommissie. "Hier moet tegen worden opgetreden."

Dit mag niet gebeuren en dat moeten ze snel leren.

Jason Chaffetz

Het Witte Huis zei later dat de regels nog eens zijn uitgelegd aan Conway. Dat vindt Chaffetz niet voldoende. Hij heeft een protestbrief aan Trump gestuurd. "Dit mag niet gebeuren en dat moeten ze snel leren." Hij laat onderzoeken of Conway gestraft moet worden.

De website van het ethiekbureau van de Amerikaanse overheid raakte lange tijd overbelast na de uitspraken van Conway. Het bureau legde op Twitter uit dat het niet de autoriteit heeft om overtredingen te onderzoeken en verwees door naar onder meer het Congres en de FBI.

Eerder al had president Trump op persoonlijke titel getwitterd over de problemen van Ivanka. "Ze is oneerlijk behandeld. Vreselijk", oordeelde hij. Tot verbazing van velen werd die tweet later ook via zijn officiële Witte Huis-account verspreid.

Hoewel commentatoren zich afvroegen of er geen sprake was van belangenverstrengeling, zag Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer geen problemen. "President Trump heeft het recht op te komen voor zijn gezin en hun activiteiten en successen toe te juichen."

Nordstrom houdt vol dat de beslissing om te stoppen met de kledinglijn niets met politiek te maken heeft. Volgens het bedrijf liepen de verkoopcijfers van de kleding al enige tijd terug. "Het was zakelijk gezien niet logisch om door te gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl