NOS Nieuws

Dansen doe je zo, zeggen Britse wetenschappers

Altijd al willen weten waarom de een op de dansvloer meer succes heeft dan een ander? Natuurlijk, het uiterlijk speelt een rol, maar de invloed van de bewegingen die iemand maakt, moeten niet worden onderschat, blijkt uit onderzoek van de Northumbria Universiteit in Newcastle.

De wetenschappers stuurden 39 vrouwen de dansvloer op, voorzien van tags die door een softwareprogramma werden herkend. Met deze data werden kale, naakte en gelaatsloze grafische figuurtjes in beweging gezet die door 200 mannen en vrouwen werden beoordeeld op aantrekkelijkheid.

Wat bleek? Figuurtjes die de heupen flink heen en weer lieten gaan werden als aantrekkelijk beoordeeld. Asymmetrisch bewegingen van armen en benen werden ook op prijs gesteld, mits niet te wild natuurlijk.

De onderzoekers denken dat de brede heupbewegingen een aanwijzing zijn dat de vrouwen die dit doen vruchtbaar zijn. De asymmetrische arm- en beenbewegingen duiden op een goede motorische ontwikkeling, wat weer een aanwijzing is voor een goede gezondheid.

Beduidend minder goed scoorden de figuurtjes die weinig variaties lieten zien en weinig dynamiek uitstraalden.

In 2011 deden de onderzoekers een vergelijkbaar onderzoek onder mannelijke dansers. Mannen die indruk willen maken doen er goed aan hun bovenlichaam flink te bewegen. Dat past bij een sterk lichaam en een energieke persoonlijkheid, denken de onderzoekers.

En nu aan de slag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl