NOS
NOS SchaatsenAangepast

Snelle tijden op WK afstanden, maar komt dat door de blowers?

Waarom is het ijs in Gangneung zo snel? Zijn de schaatsers in topvorm? Komt het door het goede werk van de ijsmeester? Of zijn het toch de windblazers die de rijders naar toptijden helpen?

Sven Kramer was er na afloop heel duidelijk over: zijn wereldrecord op een laaglandbaan, dat hij met maar liefst 2,83 seconde verbeterde, geeft een vertekend beeld. "Je hebt natuurlijk gewoon wind in de rug. Je merkt het duidelijk", aldus de Fries.

Kramer: fantastische tijd, wel wind in de rug

Wapperende vlaggen

Jorrit Bergsma, die ook nog nooit sneller was op zeeniveau, merkte ook dat hij 'geholpen' werd. "De vlaggen wapperen en je schaatst wel makkelijk. Maar ik had nog geen tranen in mijn ogen van de wind."

Ook Douwe de Vries en Yvonne Nauta verbeterden hun persoonlijk record op de baan waar volgend jaar het olympisch schaatstoernooi wordt verreden.

Topvorm en snel ijs

Maar ijsmeester Mark Messer is zich van geen kwaad bewust. "Ik heb er geen klachten over gehoord. Ik mag hopen dat het komt doordat de schaatsers hier in topvorm zijn", zegt de Canadees die als ijsmeester van de wereldrecordbaan in Calgary is ingehuurd om het olympische ijs te verzorgen voor de Spelen van volgend jaar.

"Ja, de blowers verplaatsen wat lucht, maar niet zo veel als de schaatsers doen. Ze blazen over de baan, niet op de baan", zegt Messer.

Open deuren

De verhalen over manipulatie van wind op ijsbanen zijn niet nieuw.

Al in 2000 verweet Rintje Ritsma de Noren dat ze de deuren in Hamar hadden opengezet. Dat zorgde voor een sterk dalende temperatuur waardoor het ijs aansloeg en stroever werd.

In Calgary moest het ventilatiesysteem tijdens een wereldbeker in 2005 worden uitgezet, ondanks protesten van ijsmeester Mark Messer. Inderdaad, dezelfde man die verantwoordelijk is voor de omstandigheden in Gangneung.

Messer zoekt de verklaring voor de snelle tijden toch ergens anders. "Dit is het meest gladde ijs dat ik gemaakt heb. Het ijs is kouder dan het ooit in Calgary (de snelle hooglandbaan in Canada, red.) is geweest. Het is hard, er is goede grip. De schaatsers vonden het meteen al heel snel ijs."

'Snelle tijden komen door topvorm, hopelijk niet door meewind'

Gevaarlijke dingen

Ook Kramer geeft toe: "Als je zou zeggen dat het alleen door de wind zou komen doe je de ijsmeester tekort. Het ijs is ook gewoon heel goed."

Hoe groot de invloed ook is, Kramer en Bergsma zijn het erover eens: de blowers moeten uit blijven. "Als het voor iedereen gelijk is, dan is het voor deze wedstrijd niet erg. Maar ik heb het liever niet. Het is aan de ISU om die dingen aan te doen of niet", aldus Kramer.

"Ze zijn ook in te stellen, dat zijn altijd gevaarlijke dingen", vindt Bergsma. "Het hoeft van mij niet, die blowers."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl