Nachtwacht virtueel te bewonderen

Aangepast

Het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum in Amsterdam zijn vanaf vandaag virtueel te bezoeken via het Google Art Project. Op de site waant de bezoeker zich in het museum, dat in 360 graden-foto's bekeken kan worden.

Beide musea kozen één kunstwerk uit hun collectie, dat door Google in extreem hoge resolutie gefotografeerd werd. Zo zijn 'De Nachtwacht' van Rembrandt van Rijn en 'De Slaapkamer' van Vincent van Gogh tot in detail te bekijken.

Daarnaast zijn ook nog eens ruim duizend kunstwerken uit de deelnemende internationale musea op hoge resolutie gefotografeerd.

Breed toegankelijk

Bij het Rijksmuseum zijn ze blij met het project. "Niets gaat boven het origineel, maar Google Art is de perfecte tool om het prachtige werelderfgoed te delen met iedereen", zegt Wim Pijbes, hoofddirecteur van het museum.

Zijn collega Axel Rüger van het Van Gogh Museum vertelt: "Via de website, social media, blogs en nu het Art Project openen we ons museum, onze collectie en onze kennis voor een breed publiek. Mensen wereldwijd delen onze passie voor het leven en werk van Van Gogh."

Het Van Gogh Museum trekt jaarlijks zo'n 1,5 miljoen bezoekers. "Maar er is ook een grote groep die het museum niet kan bezoeken. Google Art maakt ons museum breed toegankelijk en dat vind ik belangrijk", zegt Rüger.

New York

Behalve de twee Nederlandse musea doen er nog 15 musea mee aan het project. Zo zijn ook de museumzalen van het Museum of Modern Art en de Metropolian Museum in New York, maar ook de National Gallery in Londen tot in detail te bekijken.