Wüst juicht op het podium na het behalen van de gouden medaille op de 3.000 meter in Sotsji ANP

Nederland ligt op koers om bij de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeonchang, die vandaag precies over een jaar beginnen, negentien medailles te halen. Vijf minder dan het recordaantal van Sotsji in 2014.

Sportdatabureau Gracenote heeft voorspellingen gedaan op basis van resultaten op grote toernooien in de afgelopen jaren. De WK afstanden die deze week plaatshebben in de olympische schaatshal van Gangneung zijn, uiteraard, nog niet meegerekend.

Kramer en Wüst

Sjinkie Knegt, Sven Kramer en Kjeld Nuis worden de gouddelvers van Pyeongchang. En het zal spannend worden wie zich na de 23ste Winterspelen de beste Nederlandse olympiër ooit mag noemen: Sven Kramer of Ireen Wüst. 

Pyeongchang maakt balans op, jaar voor Spelen
Ireen Wüst en Sven Kramer NOS

Voorspelde medailles Nederland in Pyeongchang 2018

Goud Zilver Brons
6 5 8
2014: de recordjacht van Nederland in Sotsji

Gehaalde medailles Nederland in Sotsji 2014

Goud Zilver Brons
8 7 9

Drie keer goud Kramer

Van Kramer worden over een jaar liefst drie gouden medailles verwacht: op de 5.000 meter, de 10.000 meter en de ploegachtervolging. Daarmee zou hij zijn totaal op zes gouden plakken brengen. En dat zou hem in één klap op de eerste plaats zetten van Nederlandse olympische sporters aller tijden (Zomer- en Winterspelen).

Wüst is momenteel de meest succesvolle sporter met vier goud, twee zilver en twee brons. Gracenote verwacht dat zij één gouden (ploegachtervolging), één zilveren (3.000 meter) en één bronzen medaille (1.500 meter) aan dat totaal toevoegt. 

Ploegenachtervolging Sotsji ANP

 Favoriet wint niet altijd

Dat sport zich lastig laat voorspellen en dat de favorieten niet altijd winnen, blijkt wel uit de ongekende medailleoogst (24 medailles) van Nederland op de Spelen van 2014. Niemand zag die aankomen. Gracenote niet en ook sportkoepel NOC*NSF niet. De doelstelling destijds? Negen medailles. 

Medaillevoorspelling Pyeongchang

Afstand Goud Zilver Brons
500 meter Jan Smeekens
1.000 meter Kjeld Nuis Kai Verbij, Jorien ter Mors
1.500 meter Kjeld Nuis Ireen Wüst
3.000 meter Ireen Wüst Marije Joling
5.000 meter Sven Kramer Jorrit Bergsma Carien Kleibeuker
10.000 meter Sven Kramer Jorrit Bergsma
Mass start Jorrit Bergsma, Irene Schouten
Ploegachtervolging Nederland (x2)
Shorttrack 1.500 meter Sjinkie Knegt
Shorttrack 5.000 meter relay Nederland

STER reclame