VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes
NOS NieuwsAangepast

VVD-Kamerlid: grens dicht voor jonge mannen uit Midden-Oosten

VVD-Tweede Kamerlid Ybeltje Berckmoes vindt dat de grenzen "goed moeten worden afgeschermd" tegen jonge mannen uit het Midden-Oosten en Afrika. Tegenover BNR-Nieuwsradio zei ze dat in West-Europa een soort 'Eurabia' dreigt te ontstaan, een vermenging van culturen.

Berckmoes noemde het islamitische geloof gewelddadig. Ze vindt dat de islam heel erg van de christelijke cultuur verschilt. "Het mengt voor geen meter", voegde ze eraan toe. Volgens haar verplaatst de frustratie van veel migranten zich naar Nederland en kunnen ze beter in hun eigen land de problemen met elkaar oplossen.

"Je hebt altijd vluchtelingen, maar je moet eraan werken de migratiestromen zo beperkt mogelijk te houden." Berckmoes zei dat ze niet zou kunnen aarden in een land als Saudi-Arabië. Ze kan zich goed voorstellen dat omgekeerd iemand uit het Midden-Oosten Nederland een raar land vindt, waarvan hij denkt dat hij er niet past. "En zo is het. We hebben moeite om dat tegen elkaar te zeggen, maar zo moeilijk is het eigenlijk niet."

Niet meer op lijst

Ybeltje Berckmoes zit sinds november 2011 in de Tweede Kamer voor de VVD. Bij de volgende verkiezingen staat ze niet meer op de lijst. VVD-fractievoorzitter Zijlstra neemt in scherpe bewoordingen afstand van haar uitspraken.

"Wij maken ons ook zorgen over de grote migratiestromen, maar de wijze waarop zij dit zegt, verklaart waarom ze niet op de lijst staat", zei Zijlstra bij BNR. Op de vraag of het Berckmoes aan politiek gevoel ontbreekt, antwoordde Zijlstra dat hij dat een mooie formulering vindt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl