Hotel Dreijeroord toch gesloopt, nieuw ontwerp lijkt op WOII-icoon

Aangepast
Hotel Dreijeroord in Oosterbeek Pauline Broekema | NOS

Hotel Dreijeroord in Oosterbeek, een van de plekken waar gevochten werd in de Slag om Arnhem, wordt gesloopt. In het nieuwe pand keren wel veel kenmerken terug van de oorspronkelijke bouw, meldt projectontwikkelaar Amvest.  

Amvest heeft toestemming gekregen van de gemeente Renkum om een verpleeghuis voor dementerenden te bouwen op de plek van het historische pand. Volgens de projectontwikkelaar is het niet mogelijk om een dergelijke woonvoorziening te realiseren in het bestaande pand. 

De projectontwikkelaar zegt dat er dan te veel concessies gedaan moeten worden aan de kwaliteit van wonen en zorg. Een onafhankelijk onderzoeksbureau ondersteunt de bevindingen van Amvest.

Nieuw ontwerp

In tegenstelling tot het eerdere ontwerp, zijn in de nieuwe tekeningen de kenmerkende voor- en zijgevel van het hotel wel teruggebracht. Ook de karakteristieke luiken en de ramen keren terug aan de gevels. 

Om het hele zorgprogramma kwijt te kunnen in het pand, komt er wel een aanbouw met een afwijkend ontwerp. Dit ontwerp is alleen nog informeel besproken, maar kan volgens belanghebbenden waarschijnlijk op goedkeuring rekenen.

Stichting Behoud WO2 Erfgoed Gelderland zegt dat "het nieuwe ontwerp recht doet aan het verleden" en steunt de nieuwbouwplannen.

Airborne-herdenking

Toen vorig jaar bekend werd dat het pand tegen de vlakte zou gaan, kwam daar uit binnen- en buitenland veel kritiek op. De Britse ambassadeur in Nederland schreef de waarnemend burgemeester van Renkum dat sloop een 'tragedie' zou zijn. Eerder was er al een actiegroep opgestaan tegen de sloop, gesteund door het Nationaal Bevrijdingsmuseum en Britse veteranen. 

Hotel Dreijeroord was in 1944 het hoofdkwartier van de King's Own Scottish Borderers, een Britse legereenheid. De Britten leden er zware verliezen tegen de Duitsers, in gevechten die tot in de hoteltuin werden gevoerd.

Het onderkomen voor de dementerende ouderen zal ook Dreijeroord heten. Tijdens de jaarlijkse Airborne-herdenking zijn veteranen en hun familieleden welkom in het nieuwe .

STER Reclame