Japan laat zo weinig vluchtelingen toe om de eigen cultuur te beschermen AFP

Japan heeft in 2016 één vluchteling meer toegelaten dan een jaar eerder. Het totale aantal vluchtelingen dat een verblijfsvergunning kreeg steeg daarmee naar 28. Het aantal asielaanvragen ligt veel hoger: dat verdubbelde bijna tot ruim 10.000.

Van het selecte groepje vluchtelingen dat werd toegelaten kwam het grootste deel uit Afghanistan, Eritrea en Ethiopië.

Cultuurbescherming

Het immigratiebeleid van Japan is uitermate streng. De Japanners zijn bang dat hun eigen cultuur wordt aangetast door nieuwkomers en daarom laten ze maar mondjesmaat vluchtelingen toe.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch riep het land vorige maand nog op om meer mensen toe te laten, maar daar heeft Japan geen boodschap aan.

Tokio gaat de komende jaren wel 150 Syrische studenten en hun gezinnen toelaten via een beurzenprogramma.

Donateur

Hoewel Japan dus weinig vluchtelingen opneemt, geldt het wel als een van de grootste donateurs van de UNHCR, het vluchtelingenprogramma van de Verenigde Naties.

Tussen januari en september vorig jaar gaf Japan 165 miljoen dollar aan de organisatie. Daarmee is het de op drie na grootste donateur.

Premier Abe maakte in september op de Algemene Vergadering van de VN bekend meer geld uit te trekken om de wereldwijde vluchtelingencrisis te helpen bestrijden.

STER reclame