
Japan: 10.091 asielaanvragen, 28 keer toegewezen
Japan heeft in 2016 één vluchteling meer toegelaten dan een jaar eerder. Het totale aantal vluchtelingen dat een verblijfsvergunning kreeg steeg daarmee naar 28. Het aantal asielaanvragen ligt veel hoger: dat verdubbelde bijna tot ruim 10.000.
Van het selecte groepje vluchtelingen dat werd toegelaten kwam het grootste deel uit Afghanistan, Eritrea en Ethiopië.
Cultuurbescherming
Het immigratiebeleid van Japan is uitermate streng. De Japanners zijn bang dat hun eigen cultuur wordt aangetast door nieuwkomers en daarom laten ze maar mondjesmaat vluchtelingen toe.
Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch riep het land vorige maand nog op om meer mensen toe te laten, maar daar heeft Japan geen boodschap aan.
Tokio gaat de komende jaren wel 150 Syrische studenten en hun gezinnen toelaten via een beurzenprogramma.
Donateur
Hoewel Japan dus weinig vluchtelingen opneemt, geldt het wel als een van de grootste donateurs van de UNHCR, het vluchtelingenprogramma van de Verenigde Naties.
Tussen januari en september vorig jaar gaf Japan 165 miljoen dollar aan de organisatie. Daarmee is het de op drie na grootste donateur.
Premier Abe maakte in september op de Algemene Vergadering van de VN bekend meer geld uit te trekken om de wereldwijde vluchtelingencrisis te helpen bestrijden.
- liveblog
Gouverneur: burgerdoden bij aanval Donetsk • 'Azovstal-strijders overgebracht naar oud-strafkolonie'
In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.
Meer aandacht voor preventie kan doemscenario zorg in 2040 voorkomen
Een onheilspellend toekomstbeeld van het Zorginsituut hoeft niet uit te komen als we genoeg investeren in preventie, zegt een specialist van het Erasmus MC.
Nieuwe 'zorgwekkende' varianten zijn vooral reminder dat corona niet weg is
Varianten BA.4 en BA.5, die nauw verbonden zijn aan de omikronvariant, doken begin dit jaar voor het eerst op in Zuid-Afrika en zijn inmiddels dominant in dat land.