Het logo van Wikipedia
NOS NieuwsAangepast

Engelse Wikipedia gebruikt Daily Mail niet meer als bron

De Britse tabloidkrant Daily Mail mag niet langer worden gezien als een betrouwbare bron op Wikipedia. Dat heeft een groep redacteuren van de online encyclopedie besloten, schrijft The Guardian. De Daily Mail wordt afgeraden als bron in de referentielijst, die onder artikelen staat. Dit is een belangrijk onderdeel van de website, omdat de betrouwbaarheid ermee wordt vergroot.

Volgens de redacteuren, allen vrijwilligers, staan de Britse krant en zijn site Mail Online erom bekend verhalen niet goed te controleren op feiten, zijn artikelen te veel gericht op sensatie en staan er regelmatig compleet bedachte verhalen in. Het is een opvallende keuze van Wikipedia: andere bronnen waar twijfel over bestaat, zoals Russia Today (dat sterk op de hand is van het Russische regime) en de uiterst conservatieve Amerikaanse tv-zender Fox News, zijn nog wel toegestaan.

Het besluit geldt alleen voor de Engelse Wikipedia, die verreweg het grootst is. Er staan ruim 5,3 miljoen artikelen op. De Duitse Wikipedia volgt met ruim 2 miljoen artikelen. Nederland heeft 1,88 miljoen publicaties.

De eindredacteuren hebben vrijwilligers gevraagd om 12.000 linkjes naar de Britse tabloidsite te bekijken en waar mogelijk te vervangen door andere bronnen. De Daily Mail wilde tegenover The Guardian geen commentaar geven.

Oneens met besluit

Niet alle Wikipedia-redacteuren zijn het eens met het besluit. Sommigen wijzen erop dat ook in andere, gerespecteerde, media fouten staan. Zij denken dat het uitsluiten van de Daily Mail voortkomt uit een afkeer van de krant.

De Wikimedia Foundation, de stichting die alle sites beheert, zegt tegen The Guardian niet betrokken te zijn geweest bij het besluit en dat het een keuze is van de redacteuren.

De keuze komt op het moment dat er veel te doen is over nepnieuws. Tot nu toe richtte die discussie zich vooral op verhalen die aantoonbaar onjuist zijn en afkomstig van sites die bijvoorbeeld worden beheerd door Macedonische tieners.

Facebook kreeg de afgelopen maanden de wind van voren omdat het medeverantwoordelijk zou zijn voor de verspreiding van de artikelen. Het platform heeft sindsdien maatregelen aangekondigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl