NOS NieuwsAangepast

China gaat vingerafdrukken afnemen bij buitenlandse reizigers

China gaat vingerafdrukken afnemen van buitenlandse reizigers die het land binnenkomen. Het moet de veiligheid in het land vergroten, zegt het ministerie van Openbare Veiligheid.

Alle paspoorthouders tussen de 14 en 70 jaar moeten hun vingerafdruk afgeven. Het is niet duidelijk of er ook andere biometrische gegevens worden gevraagd. De vingerafdruk wordt daarna opgeslagen.

Het vliegveld Shenzhen in het zuiden van het land heeft de primeur. Daar beginnen de veiligheidsmedewerkers morgen met het afnemen van vingerafdrukken. Daarna volgen andere luchthavens, treinstations en havens.

China is niet het eerste land dat de vingerafdrukken van reizigers afneemt. De VS, Japan, Taiwan en Cambodja hebben vergelijkbare veiligheidscontroles.

Visum

Bij aankomst in China gelden over het algemeen geen omslachtige formaliteiten. Reizigers uit de meeste landen hebben een visum nodig. Maar in veel steden krijgen reizigers op doorreis een paar dagen vrijstelling van de visumplicht om een bezoek aan die steden aantrekkelijker te maken.

Vorig jaar kwamen er meer dan 76 miljoen buitenlandse reizigers naar China. De meeste bezoekers kwamen uit Zuid-Korea, Japan, de VS en Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl