Biatlon
NOS SportAangepast

Rusland raakt nu ook organisatie WK biatlon kwijt

De wereldkampioenschappen biatlon in 2021 zijn Rusland afgenomen vanwege het omvangrijke dopingschandaal. De internationale biatlonbond IBU besloot woensdag tijdens een buitengewone vergadering het evenement niet te houden in het Siberische Tjoemen. Een nieuwe organisator wordt in 2018 aangewezen.

Al eerder werden de wereldkampioenschappen bobsleeën/rodelen en een wereldbekerwedstrijd schaatsen in Rusland geannuleerd vanwege de dopingperikelen.

Zware sancties

De IBU kwam bijeen in het Oostenrijkse Fieberbrunn om te vergaderen over zware sancties tegen Rusland. Liefst 154 biatleten hadden in een brief aan de IBU aangedrongen op acht jaar schorsing voor dopingzondaars, boetes tot 1 miljoen euro voor bonden van betrapte biatleten en minder startplekken op de grote kampioenschappen voor landen met meer dan een dopinggeval.

De IBU stelde een werkgroep samen die de eisen voor hogere boetes en minder startplekken zal uitwerken. De schorsing van acht jaar is vooralsnog afgewezen, omdat een internationale bond geen zwaardere sancties kan opleggen dan die in de mondiale antidopingcode van het WADA zijn vastgelegd.

Russen stappen naar CAS

De Russische biatlonbond RBU liet in reactie weten het WK niet vrijwillig af te staan en kondigde aan desnoods naar het internationaal sporttribunaal CAS te stappen om het besluit aan te vechten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl