Moeder en dochter Omroep Brabant

Vijftien mensen hebben aangeboden hun nier te doneren aan een doodzieke vrouw uit Breda. De vrouw kreeg de reacties na een emotionele oproep van haar dochter op Facebook.

"Hallo ik ben Donita en ik wil nu even iets voorlezen", begint het 9-jarige meisje haar oproep in een filmpje op Facebook. Donita legt uit dat haar moeder een bloedgroep heeft die niet veel voorkomt en dat ze dringend een nieuwe nier nodig heeft. Haar moeder gaat momenteel vier dagen per week voor dialyse naar het ziekenhuis. Een nieuwe nier is erg hard nodig. "Het gaat niet goed met me, ik voel me gewoon ziek", zegt Cindy, de moeder van Donita, tegen Omroep Brabant.

Losgemaakt

"Kan en wil je hulp bieden, stuur me dan zo snel mogelijk een privé-bericht", sluit Donita het filmpje af. En die oproep heeft dus heel wat losgemaakt. Haar bericht is honderden keren gedeeld op Facebook.

De mogelijke donoren moeten nog worden getest, maar Cindy is nu al erg blij met de vele reacties. "We hopen dat er een match bij zit", zegt ze.

Spoedlijst

Maar Cindy houdt er ook rekening mee dat de donoren die zich nu hebben aangemeld niet geschikt zijn. "Mensen moeten zich nog laten screenen in Leiden en daar gaat een lange tijd overheen. Het is dus nog geen gelopen race."

Cindy kreeg al eerder een nieuwe nier, maar die werd niet door haar lichaam geaccepteerd. Nu staat ze al een tijdje op de spoedlijst. Donita hoopt met de actie vooral haar oude moeder terug te krijgen. "Ik wil weer op vakantie met mama."

STER reclame