Reuters

Het leger van Myanmar heeft mogelijk meer dan duizend moslims gedood. Twee VN-functionarissen die betrokken zijn bij de opvang van deze Rohingya's in Bangladesh, zeggen dat het dodental van een militaire actie tegen de moslims veel hoger ligt dan aanvankelijk werd gedacht.

De VN-medewerkers, die anoniem willen blijven, beroepen zich op getuigenissen van vluchtelingen die de afgelopen vier maanden van Myanmar naar Bangladesh zijn gekomen. In totaal zouden sinds oktober zo'n 70.000 Rohingya's de grens zijn overgestoken.

Illegalen

Een woordvoerder van de regering van Myanmar weerspreekt de aantallen. Hij zegt dat er nog geen honderd moslims zijn omgekomen bij acties tegen rebellen die bewakingsposten aan de grens zouden hebben aangevallen.

In het noordwesten van Myanmar leven ruim een miljoen moslims die stelselmatig worden gedisrimineerd. Ze hebben geen burgerrechten en worden in het overwegend boeddhistische Myanmar als illegalen uit Bangladesh beschouwd.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN bracht vrijdag nog een rapport naar buiten over massamoorden en groepsverkrachtingen door het leger in Noordwest-Myanmar. Volgens Zeid Ra'ad al-Hussein is er waarschijnlijk sprake van misdaden tegen de menselijkheid.

De regering van Myanmar, onder leiding van Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi, zegt die beschuldigingen te willen onderzoeken. Voorheen ontkende de regering altijd dat er wordt gemoord en verkracht in het gebied. Suu Kyi heeft niets te zeggen over het oppermachtige leger in Myanmar: de grondwet is opgesteld door de junta die het land jarenlang met ijzeren hand regeerde.

STER reclame