Steeds meer mensen worden lid van een politieke partij
NOS NieuwsAangepast

Flink meer leden GroenLinks en nieuwe partijen, VVD, SP en CDA verliezen

Het aantal mensen dat lid is van een politieke partij is het afgelopen jaar iets gestegen. In januari 2016 waren het er 286.869, begin dit jaar waren het 289.456. Er zijn dus 2587 Nederlanders meer lid geworden van een politieke partij, blijkt uit de cijfers die het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen heeft bijgehouden.

Van partijen die al in de Kamer vertegenwoordigd zijn, kreeg GroenLinks het meeste aantal leden erbij (10,4 procent, tot 23.390). Het documentatiecentrum denkt dat deze groei veroorzaakt wordt door de aantrekkingskracht van partijleider Jesse Klaver. Winst was er ook bij de Partij voor de Dieren en D66 (6,1 en 3,7 procent). Het ledenbestand van 50Plus groeide met 2,1 procent tot 6180.

Van de nieuwere partijen zag Denk het ledenaantal fors oplopen, van ruim duizend naar ruim 3600. Ook VNL kreeg veel meer leden (van 1150 naar 2000).

Vertrekken

Hoewel er in het algemeen sprake was van een lichte stijging (0,9 procent) van het aantal leden, zagen drie partijen juist leden vertrekken. Het aantal VVD-leden liep terug met 6,7 procent, de SP leverde 5,2 procent in en het CDA 2,8 procent.

Het instituut denkt dat de stijgende lijn voortzet in 2017 door de Tweede Kamerverkiezingen in maart. "De partijen doen het relatief goed in de jaren waarin de Tweede Kamerverkiezingen zijn en er dus veel belangstelling is van de media voor politiek en partijen", zegt onderzoeker Voerman. "Vervolgens zakken zij weer wat weg."

Het getal van vorig jaar was het laagste sinds de Tweede Wereldoorlog, blijkt uit het jaarlijkse overzicht van het ledenaantal van de partijen die in de Tweede Kamer zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl