Color Run in Amsterdam (mei 2014)
NOS NieuwsAangepast

RIVM: 'color runs' slecht voor je gezondheid

Het RIVM raadt het gebruik van kleurenpoeders tijdens evenementen "vanuit gezondheidskundig oogpunt" af. Tienduizenden mensen doen jaarlijks mee aan evenementen zoals The Color Run, waarbij kleurpoeders over hardlopende deelnemers worden gegooid. Maar dat is niet zonder risico's, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid in een adviesrapport.

The Color Run adverteert met 'gezond en gelukkig', maar volgens het RIVM kun je het voor je gezondheid beter niet doen. Het rapport spreekt over mogelijke luchtwegklachten, oog- en huidirritatie.

Festivals

Hardloopevenementen waarbij met kleurenpoeders wordt gegooid zijn sinds een paar jaar in Nederland erg populair. The Color Run organiseert dit jaar twee evenementen waaraan twintigduizend mensen kunnen deelnemen. Daarnaast zijn er allerlei kleine hardloopevenementen waar per evenement enkele duizenden mensen deelnemen. Ook bij festivals en feesten worden de kleurenpoeders soms gebruikt om de toeschouwers een feestelijk kleurtje te geven.

Doordat het om een hoge concentratie zeer kleine stofdeeltjes gaat die mensen tijdens het rennen inademen, vormen luchtwegklachten het grootste risico. "Dergelijke fijnstofconcentraties kunnen, zeker bij mensen met luchtwegaandoeningen, leiden tot ademhalingsproblemen, zoals een verminderde longfunctie, verergering van astma en een toename van luchtweg klachten als piepen, hoesten en kortademigheid", schrijft het RIVM.

RIVM waarschuwt voor poeders bij Color Run

Oogaandoeningen

Ook kunnen deelnemers volgens het RIVM oog- en huidklachten krijgen. Het rapport verwijst naar India, waar kleurpoederevenementen hun oorsprong hebben, en zeer ernstige oog- en huidklachten worden gemeld. Dit komt waarschijnlijk door kleurstoffen die vervuild zijn of zware metalen bevatten. Om te voorkomen dat er ook in Nederland vervuilde poeders worden gebruikt, adviseert het RIVM om alleen aantoonbaar toegelaten levensmiddelenkleurstoffen te gebruiken.

Het instituut raadt het organiseren van een kleurpoeder-evenement dus af. Mocht het evenement toch plaatsvinden, adviseert het RIVM om een aantal strikte maatregelen te nemen om de gezondheidseffecten te beperken.

Klaas Rohde, de organisator van The Color Run, erkent dat het niet heel erg gezond is. “Ik denk dat als je een keer The Color Run loopt, dat het helemaal niet erg is. Maar je moet dat niet elke week doen.” Dat het doel van de organisatie is om de ‘gezondheid te bevorderen’ heeft er volgens hem vooral mee te maken dat het mensen aanzet om te gaan hardlopen. Bovendien zegt hij dat de EHBO-posten bij de run nog nooit klachten hebben gekregen van mensen met luchtwegproblemen.

Hij kan zich vinden in de aanbevelingen van het RIVM. "Eigenlijk hebben we alle maatregelen al in onze plannen opgenomen. We waarschuwen ook: als je astma hebt moet je The Color Run niet lopen.” Maar het advies om kinderen niet te laten deelnemen gaat de organisatie te ver. “Een keer deelnemen is hartstikke leuk, ook voor kleine kinderen.”

Het RIVM scheef het advies op verzoek van de Brandweer Amsterdam. Die concludeerde eerder al dat sommige kleurenpoeders brandgevaarlijk zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl