NOS NieuwsAangepast

Eigen bijdrage in de ouderenzorg: hoe werkt het systeem?

Wel een eigen bijdrage, maar eerlijker berekend. Ouderenbond ANBO reageert op een plan van D66 om een einde te maken aan de regeling dat ouderen met een eigen vermogen meer moeten betalen voor een plek in een verpleeghuis.

"In principe is de ANBO er niet tegen dat mensen met meer geld ook meer betalen. Maar het verschil tussen de laagste en de hoogste eigen bijdrage is wel heel hoog", zegt woordvoerder Renée de Vries.

Een eigen bijdrage in de Wet langdurige Zorg (WlZ) blijft volgens ANBO nodig om het zorgstelsel betaalbaar te houden, maar de berekening moet evenwichtiger zegt de bond. Net zoals D66 vindt de ANBO het oneerlijk dat mensen die hun hele leven hard gespaard hebben daarvoor als het ware gestraft worden met een hoge eigen bijdrage. Het maximum dat ouderen moeten bijbetalen voor verpleeghuiszorg is nu ruim 2300 euro per maand, ofwel 27.600 euro per jaar.

De eigen bijdrage wordt berekend op basis van inkomen en vermogen. Het bijtellingsstelsel is een ingewikkeld systeem, waarbij ook nog met veel andere factoren rekening wordt gehouden. We hebben de hoofdlijnen op een rijtje gezet.

Kritiek op de huidige regeling, waarbij rekening wordt gehouden met het vermogen, is dat het geld van ouderen kan vastzitten, bijvoorbeeld in een eigen woning. "Als je dat gaat meerekenen, dan wil dat niet zeggen dat mensen het ook echt kunnen betalen", zegt Jasja Bos van het Nibud.

"Het maakt nogal uit of iemand in een huurwoning woont en een ton eigen vermogen heeft of dat iemand met een koopwoning nog met een hypotheek zit. Dat wordt nu over een kam geschoren."

Dat beaamt ook de ANBO. De Vries: "Mensen vinden het oneerlijk dat hun zuurverdiende spaargeld eraan gaat. De verhoging leidt tot echt grote financiële problemen bij mensen wiens vermogen vast zit, in de overwaarde van een eigen woning bijvoorbeeld."

De ANBO is in principe dus blij dat D66 iets aan de hoge eigen bijdrage voor sommige ouderen wil doen. Wel vraagt de belangenorganisatie zich af waar het geld vandaan komt. D66 benadrukt dat hun plan om de Wet langdurige zorg gaat en niet om de WMO.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl