NOS SchaatsenAangepast

Iedereen doet mee, maar Kramer wint? 'Dat hoop ik wel'

Kramer: de top wordt wel steeds breder

"De top wordt wel steeds breder", zegt Sven Kramer een dag voordat hij op de olympische ijsbaan in Gangneung zijn achtste wereldtitel op de 5.000 meter kan veroveren. Maar betekent dat ook dat het donderdag nog spannend gaat worden in Zuid-Korea? Of wordt het, zoals verslaggever Bert Maalderink het verwoordt, gewoon weer: iedereen doet mee, maar Kramer wint?

"Dat hoop ik uiteindelijk wel, maar dat weet je natuurlijk nooit. Vorig jaar zat het heel dicht op elkaar, dat kan zomaar weer gebeuren", zegt Kramer, die daarmee doelt op de 35-honderdste waarmee hij Jorrit Bergsma in 2016 versloeg. Toen reed Kramer na Bergsma, donderdag wordt het een man-tegen-man-gevecht in de voorlaatste rit.

'Bloemen is terug van weggeweest'

Ted-Jan Bloemen komt als laatste in actie. De Nederlander, die sinds 2014 voor Canada uitkomt, won bij de laatste wereldbekerwedstrijd in Berlijn de 5.000 meter. Kramer deed daar niet mee, maar keek wel met veel interesse naar die wedstrijd.

"Ik vind het wel leuk om naar te kijken. Je krijgt toch een heel andere strijd. Vaak ben ik toch de 'man to beat'. Je ziet de top steeds breder worden, nu ook met een Peter Michael (die in Berlijn tweede werd, red.) en Ted-Jan Bloemen, die terug van weggeweest is. Het is mooi om te zien", aldus Kramer, die zich verder niet zo bezighoudt met zijn concurrenten. "Ik kan alleen maar zo hard mogelijk schaatsen en hopen dat het genoeg is voor de winst."

Kramer en Wüst: twee zielen, één gedachte

Wüst vol vertrouwen

Voor Ireen Wüst is de concurrentie op de 3.000 meter een stuk nadrukkelijker aanwezig: de Tsjechische Martina Sáblíková won de afstand bij de afgelopen twee WK's, Wüst pakte twee keer het zilver. In 2013, ook een pre-olympisch jaar, was Wüst voor het laatst de beste op de drie kilometer op de olympische baan in Sotsji. Een jaar later won ze daar olympisch goud.

"Dat was wel een voorbode voor goede Spelen", zegt Wüst, die liever niet te veel wil speculeren over haar kansen op het goud donderdag. "Ik hou niet zo van kansen. Ik heb veel vertrouwen dat ik kan strijden voor de wereldtitel. Ik voel me goed en ik heb er zin in. De laatste twee drie kilometers won ik. Wat dat betreft heb ik wel vertrouwen in een goede afloop."

  • NOS
    Op de eerste dag van de WK afstanden komen Wüst en Kramer meteen in actie
  • NOS
    Het programma van de WK afstanden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl